В секторен разрез на политиката по доходи от труд Бюджет

...
В секторен разрез на политиката по доходи от труд Бюджет
Коментари Харесай

За да се увеличат заплатите, трябва да се извършат корекции за някои бюджетни сектори

В секторен прорез на политиката по приходи от труд Бюджет 2020 предлага в бюджетния бранш като цяло – нарастване приблизително с 10% на средствата за заплати и хонорари на личния състав, нает по трудови и служебни правни отношения. В бранш „ Средно обучение “ - спомагателни средства в размер на 360 млн. лева за нарастване на възнагражденията на педагогическия личен състав. В бранш „ Здравеопазване” – в допълнение нарастване на бюджета за болнична помощ с 233 млн. лева за 2020 година, които да послужат за постигане на контрактуваните в груповия трудов контракт минимални равнища на възнаграждение за лекари и експерти по здравни грижи.

КНСБ регистрира като позитивни направените стъпки в проектобюджета за нарастване на заплатите за 2020 година, само че обръща внимание, че в редица случаи нарастването е незадоволително добре разчетено. Реалният % на нарастване на главната месечна заплата на чиновниците в бранш „ Държавно управление” ще е под 10%, без значение от по-големия % нарастване на ФРЗ. Поддържаме настояването си за 20% нарастване на ФРЗ по ведомства, с цел да бъде реализирано нарастване на заплатите над 10%, което ще докара до позитивен резултат при използването на Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация с последните промени през 2018 и 2019 година

В бранш „ Средно образование” контрактуваното в КТД нарастване на работните заплати на педагогическите експерти е с 20%, а горепосочените спомагателни средства от от 360 млн. лева обезпечават едвам 15-17%. Би било редно в Бюджет 2020 година за приблизително обучение да се провиснал в допълнение още 110 млн. лева за нарастване на работните заплати на педагогическите експерти.

КНСБ смята, че е належащо да се намерят спомагателни средства в границите на 6 млн. лева за учебно и детско опазване на здравето, с цел да се извърши КТД и за тези медицински експерти. По този метод, с изключение на за болничната помощ, ще бъде допустимо обезпечаването на задоволително средства за постигане на контрактуваните в КТД начални работни заплати и за експертите по здравни грижи в детското и учебно опазване на здравето.

Предвиденото нарастване на разноските за личен състав на Министерството на земеделието, храните и горите от 10 736,9 хиляди лева покрива недостига на министерството за 2019 година При изискване, че до края на 2019 година не бъде преодолян образуваният недостиг, извънредно мъчно ще се приложи нарастването на работните заплати в структурните звена. Необходимите спомагателни средства за МЗХГ са 10 милиона лв..

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР