В сегашния парламент има консенсус: никой не повдига темата за

...
В сегашния парламент има консенсус: никой не повдига темата за
Коментари Харесай

Димитров и Славов: Между ГЕРБ, БСП и ДПС има консенсус делото КТБ да бъде забравено

В настоящия парламент има консенсус: никой не повдига тематиката за КТБ, всички се вършат на умрели лисици. Още първоначално ние поискахме интернационално следствие, даже беше направено авансово изследване. Тогава ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи дружно споделиха, че няма потребност от това, те щели да ревизират и проследят парите и заметоха тематиката. Те стопираха целеустремено интернационално следствие за КТБ. По света при сходни случаи съвсем на всички места взеха такива компании, които наблюдават парите, наблюдават забърканите лица и договорът с тях е следният: колкото повече върнете, толкоз повече ще получите. Това съобщи в студиото на ФАКТИ икономистът Мартин Димитров във връзка със застоя на делото в Специализирания углавен съд.

" Много е значимо да не преставаме да натискаме по тази тематика, тъй като в действителност ще бъде заметена. Един народен представител няма който да е попитал какъв брой пари са събрани или върнати ", добави адв. Петър Славов.

Димитров предвижда, че страните, които са наели компании за следствие ще се оправят два пъти по-добре и ще върнат два пъти повече пари.

" При нас беше признат един депесарски закон за КТБ, за който твърдяха, че единствено по него ще върнат 1,4 милиарда лв.. Започнахме да питаме там какви са резултатите, в това число и през правосъдни каузи, те стопираха да дават отговор. Преди това оповестиха, че по него за 6 месеца са събрани 5 млн. лв.. Друг е въпросът този закон чии други ползи обслужи, тъй като той сътвори и други проблеми, избрани лица се оказаха с привилегии във връзка с покупко-продажби, които синдиците не нападнаха по някакви аргументи, а нападнаха други и ги скапаха. Цялото статукво по тематиката " КТБ " желаят тотално забравяне ", споделиха те.

" Наши законодателни промени включиха инспекция на лицата, които са имали така наречен " привилегировани депозити " в КТБ или са употребили необезпечени заеми или са правили тези цесии при прихващания, които излязоха незабавно при използването на специфичния контрол и се оказа, че не дребна част са лица, свързани с Държавна сигурност (ДС), лица, които са оповестявани към този момент от Комисията по досиетата. Не дребна част са имали отношение 1996-1997 година към тези банкрути на банки, когато отново бяха източени банки от лица, близки до агентурния уред на Държавна сигурност. Ако позволим да се не помни това, съвсем несъмнено ще се повтори още веднъж ", сподели Славов.

" Трябва да се потърси отговорност на някои членове на ЦИК, в това число да им се изиска оставката от органа, който ги е избирал. В изискванията на здравна пандемия умните страни вкараха гласоподаване по пощата или отдалечено електронно гласоподаване. България не направи нито едното, нито другото, тъй като се цели ниска интензивност на изборите. Преди 5 година внесохме закона за отдалечено гласоподаване, 5 година имаше време ЦИК да ревизира, да прави проби, да го развива този въпрос и го докарахме до обстановка да няма електронно гласоподаване ", разясниха те.

Те припомниха, че закона за е-гласуването беше отстранен от депутатите през 2019 година със съдействието на членове на ЦИК. Според тях властта се опасява от висока изборна интензивност, изключително от вота от чужбина, който може да обърка сметките на статуквото за възпроизвеждане в идващ парламент.

Целия диалог с Мартин Димитров и Петър Славов гледайте във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР