В седмицата, подгряваща празника 24 май - Денят на българската

...
В седмицата, подгряваща празника 24 май - Денят на българската
Коментари Харесай

Да позвъни книга на вратата ти

В седмицата, подгряваща празника 24 май - Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност, можем да създадем равносметка на осъщественото от библиотеките в интервала на изключителното състояние.

Въодушевени сме от опита в Буенос Айрес, за който споделя аржентинското издание La Nacion в текст, озаглавен „ Да ти позвъни книга на вратата”.

Домофонът звъни. „ Кой е? “ – пита Алисия – една жена над 65 години, която не трябва да излиза по време на карантината в Буенос Айрес.

„ Нося ви книгата, която си поръчахте завчера “ – отвръща доброволецът от програмата „ Култура от врата до врата “ на Генералната дирекция за напредък на книгата (Dirección General de Promoción del Libro).

Тази безвъзмездна услуга бе оповестена на 23 април - Световният ден на книгата - и бе задействана в границите на 24 часа. Книгите, които бяха „ изолирани” в общинската библиотека „ Мануел Галвес “ потеглиха даже „ на сляпо “ към възрастните хора, които ги бяха поискали. Но не постоянно е по този начин, тъй като някои „ клиенти “ показват съответни имена – на създатели или заглавия. Още при първото позвъняване по телефона на оператора за поръчка, или при второто позвъняване, когато служителят прецизира с изключение на книгата и деня, часа и мястото за предаване на пратката. Освен книгата в едната ръка, в другата - куриерът носи и маска – в случай че инцидентно поръчителят е не запомнил да си постави своята. Но това рядко се случва. Някои читатели се появяват с шишенце дезинфектант в ръка.

Обикновено поръчките са за 80 книги на ден, само че има дни, когато 100 души си поръчват книги по телефона. А доброволците извършват приблизително 20 поръчки на ден – от понеделник до петък. Има опция индивидът, който е поръчал книгата, да задържи екземпляра за себе си, тъй като всички книги, включени в програмата, са дарения от жителите на града, които още не са включени във фондовете на библиотеките.

На разположение има азбучник с 1400 заглавия от разнообразни жанрове: научна фантастика и лирика, романи и автобиографии. Сред създателите се срещат имената на Габриел Гарсия Маркес, Исабел Алиенде, Жоел Дикер, Франц Кафка, Мануел Пуиг, майстора на бестселъри Сидни Шелдън. Имало е една поръчка даже за книга по история на медицината – може би поради ковид, само че за жалост такава не попада в каталога.

Понеже наподобява, че карантината за хора над 65 години ще продължи по-дълго време, се планува разширение на услугата за гратис носене на книги – възнамерява се в нея да бъдат включени и домовете за остарели хора. За задачата организацията се е свързала със Секретариата за обществена интеграция на възрастните.

Доброволците от тази стратегия нямат общо с доброволците, които оказват помощ на възрастните хора за осъществяване на покупки и за други услуги. Въпреки привидно чисто куриерската си работа, те поддържат връзка „ онлайн “ с хората, живеещи в изолираност, зажаднели за полъха на живота не от екрана, а от улицата – с усмивката и топлите думи на някой чужд с огромно сърце.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР