В седмицата на модата в Копенхаген датчаните обръщат специално внимание

...
В седмицата на модата в Копенхаген датчаните обръщат специално внимание
Коментари Харесай

Анорексията – водеща тема в седмицата на модата в Копенхаген

В седмицата на модата в Копенхаген датчаните обръщат особено внимание на грижата за здравето измежду най-младите модели. Марката идва като отговор на критиците на стилната промишленост към свръхслабите девойки.

Пилотният план в датската столица прави медицински прегледи на всички модели на 16-годишна възраст. Осем от най-големите фешън организации в Дания към този момент работят взаимно с Националната асоциация за справяне с хранителни разстройства и самонараняване.

„ Когато става въпрос за младежи, би трябвало да бъдем пионери и да се уверим, че всички водят здравословен метод на живот”, споделя Жаклин Фрис-Микалсен, шеф на фешън организация.

Прегледите включват психически тест, както и въпроси за ежедневните привички. Специалистите се интересуват дали девойките се хранят постоянно и дали спортуват.

„ Чувствам се по-уверена, когато знам, че някой се грижи за мен и счита здравето ми за важно”, споделя Тея Педерсен, един от 16-годишните модели.

Общо 40 девойки на нейната възраст са минали през същите прегледи. В три от случаите експертите са намерили мотив за терзание. Като превантивна мярка представителите на Националната асоциация са предложили спомагателни съвещания и занимания.

Една от задачите на плана е и да се търси тъждество и схващане на другите. Анорексията, както и други болести на психическа основа, са деликатни тематики, само че и съществени проблеми, на които би трябвало да се обърне внимание.

„ Когато става въпрос за идеали, не би трябвало да забравяме, че дамите сме разнообразни – коментира Жаклин Фрис-Микалсен. – Аз може да имам къдрава коса, а вие права, някои са по-здрави, други по-слаби... би трябвало да спрем да си слагаме етикети. Това, че си слаб, не значи, че не си здрав. Изглеждаме друго, генетично сме разнообразни – време е да стартираме да се одобряваме такива каквито сме, а не да се назоваваме едни други болни”.

Следващата година се чака и моделите на възраст 17-18 години да минават през същите медицински прегледи, а по-късно – и 20-годишните.

Вижте още във видеото:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР