В седмица на решаващи избори в Каталуния, които ще определят

...
В седмица на решаващи избори в Каталуния, които ще определят
Коментари Харесай

Петер Лакс: Единственото решение в дългосрочен план е политическият диалог между Каталуня и Испания

В седмица на решаващи избори в Каталуния, които ще дефинират пътя на Барселона и на Мадрид,  Петер Лакс – член на Народното събрание на Фламандския алианс, един от хората, подкрепили Карлес Пучдемон в Брюксел, дефинира залога на изборите по този начин:

Каталунското придвижване за самостоятелност е спокойно, образувано изпод нагоре, има необятна поддръжка. Представителите му постоянно са изразявали желанието си за самоопределяне. Бях един от интернационалните наблюдаващи на референдума на 1 октомври. Станах очевидец на доста нередности, на доста принуждение от страна на испанската полиция. В края на краищата нови избори бяха планувани от испанското държавно управление. Нещо повече, Испания даже задейства член 155 от Конституцията си. Сложиха каталунски министри и водачи на културни придвижвания зад решетките. Почти необикновено е това, което се случва. То не кореспондира с европейските полезности и придвижвания.

Всички каталунски партии вземат участие на изборите, тъй че каталунците са тези, които ще оправдаят, ще обосноват изборите като вземат участие в тях. Това обаче няма да реши казуса, сподели още той:

Очевидно е, че този избор ще се случи. Но бих желал да загатна, че той самичък по себе си не взема решение казуса сред Каталуня и Испания. Единственото решение в дълготраен проект е политическият разговор сред Каталуня и Испания. Вярвам, че каталунците са освен каталунци, само че и европейски жители. Така че методът, по който каталунската рецесия бива обсъждана, визира всеки европейски жител. Мисля, че Европа би трябвало да е доста по-силна и да демонстрира почитание към своите райони. Тя се състои от районите си и страните членки. Мисля, че в Европа е допустимо да има нови страни. Това би било нещо положително. Сега доста въпроси се вземат решение на наднационално равнище, в този случай - на европейско. Така че има потребност от повече пространство за страните членки и даже за районите да разширят компетенциите си. Това не би заплашило Европа. Създаването на нови страни в границите на Европа изобщо не би било опасност.

Досега Европейски Съюз бе прекомерно безмълвен. Блокът има значима роля в това да направлява разрешаването на казуса и би трябвало да поддържа каталунците да се изкажат посредством демократично гласоподаване, разяснява още той.

Още по тематиката можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР