В съвременния свят се използват мобилни приложение за телефония за

...
В съвременния свят се използват мобилни приложение за телефония за
Коментари Харесай

Експерт: Трябва да се обърне спешно внимание на устройствата за безопасност в БДЖ

В актуалния свят се употребяват мобилни приложение за телефония за покупка на билети, такова приложение липсва в системата на БДЖ - Пътнически транспорти. Приложението за телефони ще понижи скупчването на чакащи хора пред билетните каси, а и билетните автомати, които занапред следва да бъдат пуснати може би в идващите 12 месеца. Това разяснява за News.bg Людмил Иванов, лекар по стопанска система и специалист по цифровизация и ръководство в жп превоза. Мобилното приложение ще улесни покупката на транспортни документи и ще притегли нови клиенти на БДЖ - Пътнически транспорти, уточни той. Към днешна дата онлайн билети могат да бъдат закупени само от уеб страницата на БДЖ, а практиката в Западна Европа е друга - билети за трен се продават от разнообразни уеб сайтове и приложения отвън тези на самия транспортьор.

" С цел улеснение на пасажера Министерство на превоза и известията и БДЖ би трябвало да започват договаряния с държавните администрации и пътнически превозвачи на Румъния и Турция, а в бъдеще и с Гърция и Сърбия по отношение на модернизиране на системата за билетоиздаване при интернационалните влакове, предлага още Иванов. Билетите издавани за интернационалните транспорти са в жанр 1990 година, по мнението му и няма опция за онлайн покупка и резервация на място. Експертът предлага още пускане на договаряния с Центъра за градска подвижност София, а в бъдеще и в други градове, за интегрирано билетоиздаване с БДЖ - Пътнически транспорти. Например един превозен документ да може да се употребява във трен, метро и рейс.

" Към началото на април интернационалните влакове от София потеглят само до Букурещ и Истанбул, както и Видин - Крайова. Скоро би трябвало да започват договаряния с задграничните железопътни администрации и превозвачи с Гърция и Сърбия за обновяване на интернационалните влакове сред София - Солун и София - Белград и други ", упорства Людмил Иванов. През 2022 година в Министерство на превоза и известията е постъпило предложение от полските железници за обновяване на от дълго време спрян трен сред Варшава и Варна. Потенциалният маршрут може да е следния: Варшава - Братислава - Будапеща - Арад - Букурещ - Варна или Варшава - Братислава - Будапеща - Белград - София - Варна. " С стартирането на този трен България си обезпечава железопътни връзки със западни страни, а освен с Полша ", акцентира той. В същото време Европа поддържа интернационалните влакове поради Зелена договорка и битката с климатичните промени. " В последните две години се усеща съществено насъбрана инфлация. Цените на билетите в БДЖ - Пътнически транспорти са променяни за финален път преди 2019 година. Парите от билети са незадоволителни за издръжката на компанията и за това страната дава над 170 млн. лева годишно на превозвача.

С цел възстановяване на икономическото положение на БДЖ - Пътнически транспорти е належащо да се усили цената на билетите с сред 15 и 30%, само че би трябвало да се вземе политическо и икономическо решение какво ще е нарастването ", сподели още Иванов. " Редно е за сметка на това нарастване да не се трансформират цените на абонаментните карти и да останат на същите равнища. В допълнение, БДЖ издава преференциални карти за понижение да вземем за пример карти " Класик " или " Младеж ", където понижението за билети е - 50%, а за абонаментни карти - 25%. Намалението за подобен вид карти да се преобразува за абонаментни карти също - 50% ", предлага икономистът. Людмир Иванов предлага още да се обмисли и основаване на нов вид абонаментни карта с годност една година, която да обгръща цялата страна с безграничен брой пътувания. Целта е по образеца на Столична община да се подтиква потреблението и покупката на абонаментни карти, а не единични билети.

Вагоните сa в безобразно положение и имат потребност от неотложно разчистване за повишение комфорта на пасажерите, признава Иванов. " Това включва изпиране на седалки, като може да се наеме външен реализатор или да се закупи профилирана техника и почистването да се извърши със личен личен състав. Също по този начин главно разчистване или влажно забърсване на всички интериорни елементи на вагона и не на последно място разчистване на санитарни възли, които обичайно не се почистват. За да стартират да наподобяват нашите влакове добре и на външен тип то е наложително да се изградят почистващи уреди вид автомивка в София, Пловдив и Горна Оряховица.

" Изброените ограничения ще привлекат нови клиенти и ще запазят съществуващите ", уверен е специалистът. Друг проблем пред железницата ни е положението на депата за ремонт на преносимия състав. " За естествена и безвредна употреба на влаковете е нужна качествена поддръжка. Тя зависи от това дали е добре подготвен личният състав, какви елементи се влагат в ремонта й, от оборудването, с което работят механиците. За страдание положението и на трите фактора е в плачевно състояние. Трябва да се вземат съответни ограничения за привличане на млади и добре подготвени фрагменти, които да заменят до няколко години хората, които следва да се пенсионират, а те не са по никакъв начин малко ", регистрира Людмил Иванов.

Необходимо е да се влагат нови качествени елементи, съгласно него, както и да се обърне внимание на оборудването, с което работят хората в депата. Това са подемни механизми и уреди като разнообразни кранове и профилирани принадлежности, които или са извънредно амортизирани, или просто липсват, а въздействат директно на качеството на ремонтите, а от там и на сигурността, добавя той. " При прекъсване или понижаване на скоростта на влакови композиции се употребяват елементарни спирачки и силата минава в топлота. При други условия тази сила може да се трансформира в електричество и по този метод да осъществя спестовност, а от там и в по ниска цена на билетите. Част от локомотивите на БДЖ разполагат със системи за рекооперация, тези локомотиви могат да върнат силата, акумулирана от спирачките, назад в електрическата мрежа. Има опция да се оборудват и други локомотиви с сходни системи ", споделя Иванов. " Пример е трен от София изкачващ Вакарел, то той може да употребява част от силата на спускащия се трен от Вакарел в посока Пловдив. В Германия с сходна система се реализира сред 20 и 30 % понижаване на изразходваната електрическа сила. Тази система ще увеличи конкурентоспособността на железопътния превоз. За страдание досега това не се е случило, а системата с дребни вложения може да понижи цените както на билетите, по този начин и на транспортираните товари ", по думите му.

Не на последно място стои тематиката за сигурността. " Във всяка гара има устройства, който ръководят влаковото придвижване и обезпечават безвредното пътешестване на влаковете. Жизненият цикъл на огромен % уреди на осигурителната техника е от дълго време изминал - общо към 300 гари в България. За множеството сходни устройства към този момент няма произвеждане на аварийни елементи и мъчно се поддържат ", разяснява Иванов. Посредством европейски стратегии са планувани да се модернизират сходни устройства и системи на над 50 гари, само че това е извънредно незадоволително, съгласно специалиста. Държавата незабавно би трябвало да обърне внимание на този проблем с цел да не станем очевидци на ново злополучие от мащаба на Хитрино или огромната злополука в Гърция единствено от преди няколко месеца, поучава още той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР