В съвременния свят обединяването на научноизследователския и технологичен потенциал на

...
В съвременния свят обединяването на научноизследователския и технологичен потенциал на
Коментари Харесай

Румен Радев: Трябва да да има балансирано географско разпределение на инвестициите в рамките на НАТО

В актуалния свят обединяването на научноизследователския и софтуерен капацитет на страните е причина за обществено и икономическо доближаване и непоклатимост в системата на защитата.

Това съобщи президентът Румен Радев на среща с представители на Института по защита „ Проф. Цветан Лазаров “ и на Института „ Големи данни в интерес на интелигентното общество “ (GATE) към СУ „ Св. Климент Охридски “, оповестиха от прессекретариата на " Дондуков " 2.

Двете институции са определени да бъдат включени в построяването на мрежата на НАТО от софтуерни тестови центрове в границите на Ускорителя за нововъведения в отбранителния бранш (DIANA). Създаването на DIANA, наред със съпътстващия Фонд на Алианса за нововъведения, беше решено през юни 2021 година на Срещата на върха в Брюксел.

По думите на президента двата тестови центъра у нас са добра основа за пълноценното и всеобхватно включване на страната ни във въвеждането на нови високотехнологични решения в региона на сигурността и защитата. Трябва да се стремим към уравновесено географско систематизиране на вложенията за развойна активност в границите на Алианса, съобщи президентът.

България беше деен участник в полемиките за това НАТО да бъде съюз от сътрудници, които дружно да подсигуряват сигурността си и да развиват високи технологии и военно съоръжение, съобщи Румен Радев и добави, че тази позиция той е отстоявал и на Срещата на върха на Алианса през 2019 година. По думите на президента, средствата за вложения в защита, които отделят дребните страни, подлагат на напън обществените и икономическите им системи, за разлика от огромните страни производители на военно съоръжение.

Механизмът DIANA и Фондът на НАТО за нововъведения основават предпоставки за взаимно присъединяване в научните проучвания и в създаването и прехвърлянето на нови технологии, въз основата на което да преодолеем разграничителната линия сред страни производители и страни купувачи, съобщи Румен Радев. Той добави, че това е пътят към реализиране на действителна съгласуемост сред страните и прикани за дейното присъединяване на България в Ускорителя за нововъведения в отбранителния бранш (DIANA) и във фонда.

От Института по защита „ Проф. Цветан Лазаров “ и на Института „ Големи данни в интерес на интелигентното общество “ (GATE) срещнаха президента с активността си и опциите за съдействие в прехвърлянето на технологии.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР