В съвременния градски живот, където автомобилите са неизменна част от

...
В съвременния градски живот, където автомобилите са неизменна част от
Коментари Харесай

Струва ли си инвестицията в гараж или паркомясто


В актуалния градски живот, където колите са неизменима част от всекидневието ни, притежанието на гараж или паркомясто е голяма привилегия. Това прави гаражите и паркоместата добра инвестиция с редица преимущества.

Местата за паркиране, изключително в регионалните градове, притеглят вниманието на доста млади вложители. И тук идва алтернативата – гараж или паркомясто е по-добрата алтернатива? Запознайте се с преимуществата и минусите на всяка от тях, с цел да можете да вземете осведомено решение.

Разликата сред гараж и паркомясто

Гаражът е закрито пространство, което нормално е част от издигната постройка или се намира в обособена сграда. Гаражите могат да бъдат част от жилищни или търговски здания, като нормално са оборудвани с порти за достъп и системи за сигурност.

Паркомястото е несъмнено пространство навън или в закрита постройка. То може да бъде отделено място на улица, в паркинг, в под земята гараж или на надземен паркинг. Паркоместата могат да бъдат отделени с бели линии или маркирани с избрани номера или знаци за идентификация.

Гаражите нормално обезпечават по-голяма отбрана за транспортното средство от атмосферни въздействия като дъжд, сняг, градушка и слънчеви лъчи. Други преимущества на гаражите са по-голямата повърхност, контролът на достъп, независимият вход и фактът, че огромна част от тях са електро- и водоснабдени.

От своя страна паркоместата нормално са по-лесно налични, само че с по-малка степен на отбрана от външни фактори. В общия случай те се намират навън и оферират само място за паркиране на автомобила.

Гараж – плюсове и минуси

Ето някои от преимуществата на инвестицията в гараж:

Защита от метеорологични условия: Гаражът защищава автомобила от нездравословните въздействия на времето, което може да намали риска от разяждане и други типове повреди.


Повишена сигурност: Заключеният гараж предлага по-високо равнище на сигурност спрямо паркинги или места за паркиране навън, като по този метод понижава риска от кражба или вандализъм.

Допълнително пространство за предпазване: Освен за автомобил, гаражът може да се употребява и за предпазване на принадлежности, колела, спортни снаряди и други предмети.

Универсалност: Гаражите могат да служат като освен това от паркоместа. Те елементарно могат да бъдат превърнати в дребни работилници или ателиета.

Повишаване на цената: Гаражите нарастват с времето, изключително в случай че са част от жилищен парцел.

Данъчни облекчения: Гаражите от време на време могат да дават данъчни облекчения, защото се смятат за част от парцела и могат да допринесат за общата му стойност.

Потенциал за по-висок наем: Благодарение на спомагателните варианти и нарасналата сигурност, гаражите се отдават на по-висока наемна цена спрямо паркоместата.

Въпреки тези преимущества, инвестицията в гараж крие и някои дефекти:

По-високи разноски: Строежът на гараж или покупката на парцел с към този момент издигнат гараж може да бъде по-скъпа от просто закупуване на паркомясто.

Заслужава ли си покупката на апартамент в затворен комплекс

Неудобство при паркиране: В взаимозависимост от местоположението на гаража, той може да бъде по-отдалечен от вкъщи или работното място, което да съставлява стеснение при ежедневното паркиране.

Паркомясто – преимущества и дефекти

Ето някои от плюсовете на инвестицията в паркомясто:

По-ниски разноски: Паркоместата нормално са по-евтини спрямо гаражите, което прави тази алтернатива по-достъпна за необятен кръг от хора.

По-евтина поддръжка: Паркомястото не изисква в допълнение поддръжка или ремонт като гаража, което значи по-малко грижи за притежателя. Освен това няма високи разноски за комунални услуги или налози върху собствеността.

 istock istock
По-лесно маневриране: Паркоместата нормално са по-достъпни и по-лесни за маневриране спрямо гаражите, което може да е преимущество изключително в гъсто обитаеми градски региони.

Стабилен приход: Местата за паркиране постоянно генерират непрекъснат поток от доходи от наем, защото има непрекъснато търсене на паркинг в оживените градски центрове.

Пазарно търсене: В региони с лимитирани благоприятни условия за паркиране, търсенето тук-там за паркиране може да докара до увеличение на тяхната стойност с времето.

Гъвкавост: Паркомястото може да бъде наето дълготрайно, на месечна база или даже почасово според от желанията. Тази еластичност е основно преимущество в капиталов проект.

Паркомястото има и своите минуси, в това число:

Липса на отбрана: Автомобилът навън е изложен на атмосферните въздействия и риска от вандалски актове или обири.

Ограничено пространство: Паркоместата нормално оферират единствено място за паркиране, без опция за предпазване на други предмети или принадлежности.

Кои фактори са значими при избора?

Покупката на гараж или паркомясто би трябвало да бъде премислена деликатно. Вземането на добре осведомено решение е от основно значение за сполучлив избор. Ето няколко фактора, които да вземете поради:

Локация

Оценете местоположението на гаража или паркомястото. Приемливо ли е дистанцията от вашия дом или работа? Какъв е достъпът до обекта и какви са трафикът и паркингите в региона?

 istock istock
Локацията на вашия капиталов парцел е от решаващо значение. В гъстонаселените градски региони местата за паркиране могат да предложат по-високо търсене и постоянен приход от наем. В крайградските или жилищни региони гаражите са по-привлекателна инвестиция.

Сигурност

Оценете равнището на сигурност на обекта. Гаражите постоянно дават по-голяма отбрана от обири и вандализъм, изключително в случай че имат системи за сигурност като камери за видеонаблюдение или надзор на достъпа. Паркоместата навън по принцип са по-уязвими.

Какво да извършите, в случай че решите да продадете парцела си

Цени и разноски

Вашият бюджет играе значима роля при избора сред паркомясто и гараж. Определете какъв брой можете да си позволите да инвестирате и какви са вашите финансови цели.

Сравнете цените на гаражи и паркоместа в стремежи от вас регион. Вземете поради и вероятните разноски като такси за обслужване, налози и поддръжка.

Местни разпореждания

Запознайте се с локалните закони и разпореждания за зониране. В някои региони има ограничавания за построяването на гаражи или потреблението на паркоместа за търговски цели. Задължително обърнете внимание на това при вземането на решение.

 istock istock
Инвестиционна полезност

Проучете локалния пазар, с цел да оцените търсенето на паркоместа и гаражи. Това ще ви помогне да извършите по-информиран и разумен избор.

Оценете дълготрайната капиталова полезност на обекта. В някои региони цените на гаражите или паркоместата имат наклонност за повишение, което може да съставлява добра опция за вложение.

Какво жилище да купите - панелка или ново строителство

Удобство и комфорт

Изяснете си какво предпочитате във връзка с удобството и комфорта. Гаражът може да даде по-голяма отбрана от времето и по-удобен достъп до транспортното средство, до момента в който паркомястото може да бъде по-достъпно и по-лесно за маневриране.

Планиране на бъдещето

Обмислете своите дълготрайни капиталови цели. Важно е да си отговорите на въпроса дали търсите постоянен приход от наем или по-скоро се надявате на увеличение на цената на парцела.

 istock istock

Вземете поради и своя предстоящ жанр на живот и потребностите ви от транспортно средство. Изборът сред гараж и паркомясто може да се разграничава според от вашия метод на живот и бъдещите ви проекти.

Купете едно – получете две

Откриването на свободно паркомясто е все по-голям проблем в огромните градове като София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен, Добрич, Шумен и други. Въвеждането на синя зона и незадоволителните на брой паркинги принуждават водачите дълго време да търсят къде да паркират. Често това стеснение може да съществува и в модерните жилищни здания и комплекси, където доста фамилии имат повече от едно транспортно средство.

Ако имате два автомобила в фамилията или пък желаете да отдадете чартърен едно паркомясто за две коли, потърсете гараж с алтернатива (достатъчно място) за паркиране на втори автомобил пред него. В уеб страниците за разгласи има значително такива оферти, а в случай че попаднете да преференциална цена или пък съумеете на намалите офертната цена посредством договаряния със притежателя, това би било чудесна находка.

Съществуват и двуетажни паркинг системи, които са бюджетно решение за основаване на спомагателни паркоместа с минимални разноски за създаване, поддръжка и използваема повърхност. При тях се паркира на две равнища – на приземния етаж и на носеща платформа над него.

Паркинг системата на две равнища може да бъде пригодена съгласно вашите потребности и пространството, с което разполагате. Платформата е постоянна и обезпечава сигурност освен на автомобила на второто равнище, само че и на този под него. Тази система за двуетажно паркиране предлага функционалност и огромно улеснение.

Можем да обобщим, че изборът сред гараж и паркомясто зависи от вашите самостоятелни потребности, бюджет, желания и цели. Ако предпочитате отбраната и сигурността, гаражът може да бъде по-добрата инвестиция. От друга страна, в случай че цените удобството и икономията, паркомястото евентуално е по-добрият вид. Все отново, значимо е да се вземе уравновесено решение, от което ще извлечете оптималната изгода в бъдеще.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР