В съвременната политическа обстановка общественото мнение играе решаваща роля при

...
В съвременната политическа обстановка общественото мнение играе решаваща роля при
Коментари Харесай

Анкета на общественото мнение: Доверие в управляващите и очаквания за промяна след ротация на министри

В актуалната политическа конюнктура публичното мнение играе решаваща роля при образуването и оценяването на политическите решения. За да разберем по-добре отношението на българските жители към ръководещите и упованията им за бъдещето на страната, организирахме онлайн анкета с присъединяване на 100 души. Въпросите бяха съсредоточени към вярата в ръководещите и въздействието на ротацията на министри върху положението на страната.

Въпрос 1: Вярвате ли на ръководещите?

Отговорите на първия въпрос разкриха смесени усеща измежду участниците по отношение на доверието им в ръководещите. От 100-те участници 38% (38 души) обявиха, че имат доверие в актуалното държавно управление, до момента в който 52% (52 души) показаха липса на доверие. Останалите 10% (10 души) не предоставиха отговор или показаха, че не се интересуват от политика.

Въпрос 2: Очаквате ли очевидна смяна в страната след ротацията на министри?

На втория въпрос участниците бяха помолени да споделят своите упования за въздействието на ротацията на министри върху положението на страната. От 100-те участници 32% (32 души) дадоха отговор позитивно, заявявайки, че чакат очевидна смяна след ротацията. Други 48% (48 души) не чакат никаква смяна, до момента в който 16% (16 души) не предоставиха отговор или показаха, че не се интересуват от политика.

Въпрос 3: Съгласни ли сте със промяната на министри и кабинета?

Третият въпрос имаше за цел да изследва мнението на участниците по отношение на промяната на министри и кабинета. От 100-те участници 10% (10 души) дадоха отговор негативно, като обявиха, че са срещу промяната на министри и кабинет. Останалите 90% (90 души) не предоставиха отговор или показаха, че не се интересуват от политика.

Анализ на резултатите

Резултатите от анкетата демонстрират, че има разделяне измежду участниците във връзка с доверието им в ръководещите. Докато някои участници (38%) показват доверие в държавното управление, други (52%) не споделят същото мнение. Това допуска, че съществува доста равнище на публично съмнение към актуалната администрация.

Що се отнася до упованията за смяна след ротацията на министри, резултатите са по-малко безапелационни. Една трета от участниците (32%) чакат очевидна смяна, до момента в който съвсем половината (48%) не чакат никаква смяна. Това демонстрира, че макар че някои хора виждат капацитета за усъвършенстване посредством промени в държавното управление, доста други остават скептични по отношение на способността на новите министри да адресират главните проблеми на страната.

И най-после, въпросът за единодушието със промяната на министри и кабинета сподели, че забележителна част от участниците (10%) са срещу тези промени. Този резултат акцентира съществуващото разделяне измежду популацията по отношение на метода за справяне с проблемите на страната и ролята на държавното управление в този развой.

Анкетното изследване дава скъпа визия за публичните настроения към ръководещите и упованията за бъдещето на страната. Резултатите демонстрират, че има надълбоко вкоренено съмнение измежду част от популацията, което може да затрудни напъните на държавното управление да реализира значими промени. Освен това, макар че някои участници виждат капацитет за усъвършенстване посредством ротация на министри, мнозина остават скептични по отношение на способността на новото управление да се оправи с главните проблеми на страната. Тези констатации акцентират значимостта на открития разговор и ангажираността сред държавното управление и жителите за справяне с провокациите, пред които е изправена България.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР