В съвместно изявление с генералния секретар на НАТО , председателят

В съвместно изявление с генералния секретар на НАТО , председателят ...

Шарл Мишел: Пред нов тип заплахи сме - хибридни и кибератаки, дезинформация

В съвместно изявление с генералния секретар на НАТО , председателят на Европейския съвет открои общите приоритети на пакта и ЕС, които европейските лидери ще обсъждат през втория ден от видеоконференцията.
„Първо, ние искаме повече стабилност и предвидимост при нашите непосредствени съседи и ще обсъдим инструментите, които трябва да използваме, за да постигнем тези цели. Второ, изправени сме пред нов тип заплахи - , хибридни атаки и . Трябва да укрепим нашата устойчивост и може би да приспособим средствата си за това. Трето, трябва да подобрим технологичната база. Виждаме възможности за синергия между дигитализацията, Космоса и отбраната“, заяви Мишел.

Шарл Мишел: През следващите седмици ще има трудности с доставките на ваксини Шарл Мишел: През следващите седмици ще има трудности с доставките на ваксини
Председателят на Европейския съвет призна днес, че разпространението на ваксините срещу коронавирус в Европа може да се забави през сле...
Един силен ЕС има нужда от силна , каза в заключение той.
„Не можем да се справим сами с предизвикателствата, затова трябва да укрепим трансатлантическите отношения, както и тези с ЕС“, каза от своя страна генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг и подчерта:
„Затова и аз, както и вие, приветствам изключително силното послание на администрацията на Байдън за възраждане на съюзите и за укрепване на трансатлантическите връзки. Това ще е и основният въпрос, който лидерите на страните-членки на НАТО ще обсъдят на срещата си в Брюксел по-късно тази година. Над 90 на сто от хората, които живеят в ЕС, са жители и на страни-членки на пакта. Това означава, че до голяма степен имаме едни и същи хора, страни, членове, съседи и предизвикателства и е съвсем очевидно, че трябва да работим заедно“.

Източник: actualno.com