В съвместен проект между СУ Св. Климент Охридски чрез Центъра

...
В съвместен проект между СУ Св. Климент Охридски чрез Центъра
Коментари Харесай

Центърът по компетентност Clean & Circle и Софийска вода АД, част от Веолия, разработиха метод за определяне на SARS-CoV-2 в отпадъчните води на град София

В взаимен план сред СУ " Св. Климент Охридски " посредством Центъра по подготвеност " Clean & Circle ” и " Софийска вода " АД, част от интернационалната група VEOLIA, международен водач в ръководството на запаси, беше създаден способ за проучване на количеството на SARS-CoV-2 в отпадъчните води на гр. София.

 

По образеца на редица страни /Франция, Германия, Австрия, Гърция/, които дефинират нивата на заболеваемост освен по отношение на данните от клиничните проби, само че и по битово-отпадъчните води, към този момент и в София ще се ползва тази мярка. Информацията за съществуването на вируса в отпадъчните води може да се употребява по три съществени метода:

 

    Като предпазен инструмент за ранно предизвестие – предугаждане на евентуални нови талази и разкриване на огнища на болестта.

 

    Като инструмент за ръководство и надзор на разпространяването на ковид.

 

    Като защитна мярка – в случай че пробата на локалното население е негативен, само че вирусът е открит в отпадъчните води, би трябвало да се изследват евентуални източници на зараза.

Въвеждането на метода е резултат от едногодишната работа на учени и експерти от Центъра по подготвеност " Clean & Circle ” и " Софийска вода " АД, част от интернационалната група VEOLIA. Той е създаден по австрийския модел, където се осъществя стратегия за коронавирус мониторинг, обхващаща над 100 обитаеми места. Българският екип разви собствен метод, който разреши да се реализиран ефикасни резултати за малко време.

 

В рамките на плана е осъществена оценка на водите на столицата. В идващия стадий от плана е плануван постоянен мониторинг на SARS-CoV-2 в отпадъчните води, постъпващи в пречиствателната станция и места от канализацията на гр. София. Мониторингът ще разреши да се оценят нивата на заболеваемост в града. Най-същественото е, че след пречистването на отпадъчните води, вирусните фрагменти не оцеляват и пречистената вода е безвредна за водоприемниците ( в тази ситуация река Искър) и хората.

 

Получените резултати биха били потребни за приложение и мониторинг и в други градове и водни цикли, изключително в зони с изявен зимен и летен туризъм.

    
Гл. ас. доктор Михаела Белухова и гл.ас. доктор Славил Петков – основатели на модификацията на метода за уединяване и установяване на SARS-CoV-2 в отпадъчните води.

    
Ния Стоянова и Елена Иванова от лабораторния изпитвателен комплекс на " Софийска вода " АД ползват метода в действителни проби със модерна автоматизирана система за екстракция и уединяване на нуклеинови киселини и последващa PCR детекция в действително време.

      
Ескпериментални постановки на най-трудния детайл на метода – уединяване и съсредоточаване на нативна вирусна РНК от комплицирания комплекс замърсители в отпадъчните води.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР