В Съвета за електронни медии днес и утре се провеждат

...
В Съвета за електронни медии днес и утре се провеждат
Коментари Харесай

СЕМ изслуша четирима от кандидатите за шеф на БНТ

В Съвета за електронни медии през днешния ден и на следващия ден се организират чуванията на претендентите за общоприет шеф на Българската национална телевизия. Днес бяха изслушани журналистът Сашо Диков, някогашният основен юрист на Българска национална телевизия и някогашен шеф на правната дирекция в БНР Ирина Величкова, спортният публицист Сашо Йовков и Василена Матакиева, която е член на управителния съвет на Българска национална телевизия.

Българска национална телевизия се нуждае от смяна, а в концепциите на изслушаните от Съвет за електронни медии четирима претенденти през днешния ден методът е друг.

Журналистът Сашо Диков разяснява, че най-важното е връщането на доверието към Българска национална телевизия: " Тази свещена крава, наречена Българска национална телевизия, никой не смее да пипне десетки години. Гръбнакът на Канал 1 би трябвало да бъде вести и журналистика ".

Другият претендент - Ирина Величкова, откри, че Българска национална телевизия е в рецесия и евреме за рестарт: " За жал програмните схеми - тъй като те са 4 - на Българска национална телевизия, наподобяват на дрипави кърпени черги. Несъответстващи с лицензите, за които са издадени ".



Сашо Йовков взе участие за трети път в състезанието. За него финансирането на публичните медии би трябвало да става посредством % от Брутният вътрешен продукт: " Това може да стане по един-единствен метод, с цел да се отървем от " любовната " прегръдка на политиците ".

Българска национална телевизия 1 да остане политематичен канал, а Българска национална телевизия 2 - територия на просвета и обучение, предлага Василена Матакиева, която е и настоящ член на Управителния съвет на Българска национална телевизия. Тя добави, че хората в Българска национална телевизия са нейния капитал: " Защото в Българска национална телевизия работят над 1300 души, действително в този момент заетите щатни бройки са 1190, а в комерсиалните малките екрани броя им е по-малко от половината. Веднага изяснявам - личната продукция, която създава Българска национална телевизия, е в пъти повече от тази на комерсиалните малките екрани, които създават вести и известно количество журналистика ".

" Кандидатурата ми е безалтернативна ", това написа в мотивационното си писмо до Съвет за електронни медии спортната журналистка Василена Матакева.

Самата тя изяснява, че безалтернативността й се дължи на обстоятелството, че от 30 години е част от Българска национална телевизия, тръгнала е от кореспондент, предходна е през цялата кариерна стълбица, познава всички по име, знае и всичко, което се случва в медията.

Може да промени Българска национална телевизия към по-добро поради знаковите публицисти, които има желание да направи по-разпознаваеми, и изключителните експерти в нея. Има обаче незадоволителна подреденост в структурата.

" Говоря за оптимизация, не за съкращения ", съобщи Матакева по време на чуването си пред Съвет за електронни медии в състезанието за общоприет шеф на Българска национална телевизия.

Даде образец с непрекъснато повтаряната фраза по какъв начин комерсиалните малките екрани работят с няколко пъти по-малко души от Българска национална телевизия. По думите й сега там са 1190 индивида, само че са толкоз поради личната продукция на Българска национална телевизия - в пъти повече от комерсиалните, които вършат вести и известно количество журналистика. Така Българска национална телевизия обезпечава по 30 души екип, с цел да отразява Народното събрание, спортно събитие, а и всяко друго събитие онлайн. Според Матакева това не е надписване на численост, а потребност.

Същевременно комерсиалните медии получавали външните продукции на флашка и не разходвали личен състав. Хората в Българска национална телевизия даже са малко, тъй като малкия екран продължава да наемаме хора по думите на Матакева. В едно от звената нямало оператори поради огромните съкращения преди 10 години. В дирекция " Спорт " също липсвали, заради което се наемат оператори по 150 лева дневно. Това прави 1 млн. лева на година за възнаграждения, пресметна журналистката.

Ако завоюва състезанието, тя ще продължи наклонността, при която Българска национална телевизия 1 съществено се обръща към градовете отвън столицата и към чужбина. Ще обособи първокласен пояс за детски стратегии. Замисля ново детско съревнование, което може да се прави в съдействие с Министерството на спорта и кметовете. Обещава, че във всяка сесия за филмопроизводство ще участва детското кино.

Иска да обезпечи жестомимичен превод във всички вести, публицистични и спортни излъчвания.

Българска национална телевизия 2 ще бъде каналът за просвета и обучение, Българска национална телевизия 3 ще продължи да е състезателен, като там могат да бъдат предавани филми и очерци за огромните ни спортисти.

Българска национална телевизия 4 е по-добре да бъде свален от спътника, защото разпространяването му е прекомерно огромен разход, а българите в чужбина от дълго време се осведомят по други канали. Съществуващият може да се трансформира в добра естрада за студенти или за хората, които приключват академията на Българска национална телевизия.

Повече бистрота, като разчита на специалистите в Българска национална телевизия - по този начин изясни, че ще работи Матакева, в случай че бъде определена, откакто Симона Велева от Съвет за електронни медии й сподели контракт, подписан от УС на Българска национална телевизия с организация за продажба на реклама на стойност 700 хиляди лв.. Въпреки съществуването на отдел " Маркетинг и реклама ", в който работят 58 души, договорът е подписан, а две години по-късно преустановен, защото е бил неблагоприятен. Данните Велева е получила от отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ).

Останалите четирима претенденти за общоприет шеф на публичната телевизия ще бъдат изслушани на следващия ден, 28 юни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР