В сътрудничество с всички страни трябва да изградим необходимата електроенергийна

...
В сътрудничество с всички страни трябва да изградим необходимата електроенергийна
Коментари Харесай

Енергийният министър зове Югоизточна Европа за общи действия за поносими цени на тока

" В съдействие с всички страни би трябвало да изградим нужната електроенергийна мрежа, с цел да осигурим достъп до сила на търпими за бизнеса и потребителите цени. "

Това съобщи енергийният министър Владимир Малинов по време на кръгла маса за енергийното съдействие в Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие в Солун. Тя се организира в границите на осмото издание на " Енергиен конгрес за Югоизточна Европа ". Информация за присъединяване на Малинов беше публикувана от пресцентъра на Министерството на енергетиката (МЕ).

По думите му се следят съществени разлики в цените на електрическата енергия сред районите на Югоизточна и Централна и Западна Европа. В процеса по увеличение на каузи на зелената сила би трябвало да се резервира конкурентоспособността на стопанските системи в района, настоя Владимир Малинов.

" Очакваме на 1-ви октомври да бъде въведен в комерсиална употреба терминалът за полутечен природен газ в Александруполис. Това е отличен образец за сполучливото съдействие сред страните, с помощта на което ще се подсигурява енергийната сигурност в района ", посочи енергийният министър. Като други положителни образци в тази сфера той уточни също Вертикалния газов кулоар и плана за свързване на енергийната система на Европа и Северна Африка. " Страните от района би трябвало да разработят взаимен план, който да издигнем до стратегическо равнище с сътрудниците ни от Съединени американски щати. Потенциален подобен план би бил за увеличаване на електропреносната мрежа и произвеждане на лична сила ", счита Малинов.

Според него значителен принос за постигането на енергийната сигурност в района има и съдействието със Съединени американски щати. " В България с помощта на взаимната ни работа със Съединени американски щати горивото за 5-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " към този момент е диверсифицирано откакто бе сполучливо въведено в употреба през месец май ", уточни той.

" В съдействието и координацията страните от района на Югоизточна Европа ще реализиран задачата си за енергийна сигурност. Съвместната ни работа по енергийна съгласуваност, диверсификация, увеличение каузи на чистата сила и постигане на климатична индиферентност ще способства за развиването на района ", съобщи Владимир Малинов по време на Енергийния конгрес за Югоизточна Европа в Солун.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР