В същото време САЩ одобриха нова военна помощ за стотици

...
В същото време САЩ одобриха нова военна помощ за стотици
Коментари Харесай

Русия отново атакува Киев от въздуха, Зеленски очаква с F-16 Украйна да победи врага

В същото време Съединени американски щати утвърдиха нова военна помощ за стотици милиони долари под формата на ракети " земя - въздух ". А Русия за следващ път нападна Киев от въздуха с дронове " Шахед ".

Доставката на изтребители

" Още първият украински F-16 ще бъде един от най-силните сигнали от света, че Русия единствено ще загуби от експанзията си. Тя ще става по-слаба и още по-изолирана ", сподели Зеленски в обичайното си вечерно видеообръщение, представен от организация Укринформ.

" Главното е бързината при образованието и снабдяването, т. е. времето, което ще мине от вземането на решенията до действителната отбрана на нашето небе ", акцентира той.

Зеленски означи, че във вторник се е състояла първата му среща с началник-щабовете след всички значими визити, срещи (в Джета за среща с Арабската лига и в Хирошима, където се организира лидерската среща на Г-7 - б.р), решения в региона на защитата, по които Украйна работи отдавна с сътрудниците си, най-много по отношение на обединението за обезпечаване на изтребители за Украйна.

" Правим всичко допустимо да понижим времето до резултата, да забележим нови и мощни самолети с украински водачи в украинското небе ", съобщи той.

Украинските военновъздушни сили разчитат, че ще получат десетки самолети западно произвеждане.  " Самолетите няма да идват един по един, а на подразделения. Във военновъздушните сили подразделението е най-малко ескадрила, у нас тя се състои от над 12 самолета, а при нашите западни сътрудници този брой доближава и до 18 ", сподели преди дни по украинската телевизия Юрий Игнат, представител на Военновъздушни сили на Украйна.

На срещата на върха на Г-7 в японския град Хирошима президентът на Съединени американски щати Джо Байдън всъщност проправи пътя за даване на Киев на изтребители американско произвеждане F-16. До този процес се стигна след отправяни месеци наред претенции за това от украинския президент Володимир Зеленски.

Вашингтон поддържа взаимни съюзнически стратегии за образование на украински водачи на F-16. Обучението най-вероятно ще се организира в Европа през идващите месеци. Англия, Дания, Нидерландия обявиха, че се включват в програмата.

Доставка на ракети за ПВО 

Междувременно Съединени американски щати огласиха продажбата на Украйна на ракети " земя-въздух " NASAMS на стойност към 285 милиона $, с които ще се укрепи противовъздушната й защита от Русия, съобщи Франс прес, на която се базира Българска телеграфна агенция.

" Украйна има незабавна потребност да усили отбранителните си качества против ракетните удари на съветската авиация ", уточни в официално съобщение американската Агенция за съдействие в региона на защитата и сигурността (DSCA).

Държавният департамент на Съединени американски щати е одобрил продажбата и в този момент се чака тя да получи " зелена светлина " от американския Конгрес.

Противовъздушната защита се оказа основен фактор в спора при масирания ракетен обстрел от страна на Русия. Продажбата на системите NASAMS е реализира паралелно с даването на военна помощ за милиарди долари от Съединени американски щати на Украйна от началото на съветската инвазия на 24 февруари 2022 година, отбелязва Агенция Франс Прес.

Поредната офанзива с дронове

Военната администрация на Киев заяви през днешния ден, че Противовъздушна отбрана на столицата е отблъснала напълно нова " масирана " офанзива с съветски дронове против града, отбелязвайки, че тя е давнадесетата от началото на май.

Русия " още веднъж нападна Киев от въздуха ", написа в " Телеграм " ръководителят на гражданската и военната администрация на Киев Серхий Попко, като означи, че въздушната паника над града е траяла над три часа.

По предварителна информация при тази масирана офанзива са употребявани дронове вид " Шахед ", сподели той.

" Ангелите-хранители на Украйна не дадоха никакъв късмет на агресора. Всички въздушни цели, ориентирани против Киев, бяха унищожени от нашата противовъздушна защита ", съобщи Попко, съгласно който предходната въздушна офанзива против столицата е била подхваната преди четири дни.

Тази нощ въздушна паника беше оповестена и в други обитаеми места, в това число Харков на изток и Черновци в Западна Украйна, споделиха управляващите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР