В САЩ, където се заражда т. нар. Черен петък се

...
В САЩ, където се заражда т. нар. Черен петък се
Коментари Харесай

Психотерапевт за "Черния петък": Пазаруването е като чаша алкохол, повишава допамина

В Съединени американски щати, където се заражда така наречен " Черен петък " се появяват неправителствени организации, които регистрират напрежението, обвързван с него за толкоз нездравословен, че приканват американците да трансформират този ден в " ден без покупки ".

“Жените обичаме да пазарим, това е реалност, само че действително чисто човешката душeвност е доста податлива на кукичките, които се хвърлят в комерсиалните обекти и рекламите. Самото извършване на покупки е обвързвано с едно неотложно възнаграждаване и възприятие на наслаждение. Вдига се допаминът. В този стресов живот, който живеем, най-бързото наслаждение са храната, интернет и алкохолът. Една покупка прави същото, каквото прави чаша алкохол ", споделя психотерапевтът Кремена Станилова

" Импулсивната покупка води до осмисляне след това. Когато осмислянето идва след това, човек не всеки път е удовлетворен от това, което е направил, тъй като няма здрава инспекция на действителността ", показва още тя в изявление за БНР.

По думите ѝ, когато човек е уплашен, е доста по-склонен да търси някакъв веществен обект, който да вдигне допамина. " Черен петък " употребява тъкмо това – вземи нещо на по-ниска цена. Това задейства възприятието, че сме на облага и спортното начало – да стигна пръв “, споделя още тя.

" Първо, би трябвало да се запитаме имам ли потребност от това в действителност или го върша, тъй като мога да си го разреша. Друго, за което би трябвало да мислим, е извършването на покупки на заем. При него стоката не е наша, когато влезе в дома ни. Тя продължава да бъде на магазина и на банката, която ни е отпуснала пари ", показва още Станилова.

Психотерапевтът заключи, че не би трябвало да употребяваме кошница при извършване на покупки, " тъй като тя зове – " изпълни ме ".

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР