В САЩ има нова вълна от резонансни смъртни случаи на

...
В САЩ има нова вълна от резонансни смъртни случаи на
Коментари Харесай

Животът на черните вече няма ли значение? Защо няма нови погроми в САЩ!?

В Съединени американски щати има нова вълна от резонансни смъртни случаи на афро-американци. Този път обаче страната не е очевидец на лавина от митинги, улични демонстрации или погроми.

Събитията от бурното лято на 2020 година към момента са живи в паметта на хората. И множеството американци въобще не биха желали да се върнат там, с нови грабежи, палежи и убийства. Но BLM към момента не би трябвало да се отписва. Напълно допустимо е до идващите президентски избори деятелите за правата на чернокожите още веднъж да провеждат улична война в най-големите американски мегаполиси.

През януари 2023 година гибелта на племенника на създателя на един от главните фондове на BLM провокира огромен резонанс в ръцете на полицията в Лос Анджелис. Той устроил злополука, само че не изчакал чиновниците на реда и избягал от мястото на престъплението. Когато въпреки всичко го разкрили и почнали да го арестуват, той се опитал да окаже опозиция. По него са стреляли шест пъти със замайващ револвер и се пробвали да го усмирят, употребявайки общоприет за американската полиция задушаващ захват.

По време на ареста той се държеше прекомерно интензивно и непрекъснато крещеше, молейки се да не го трансформират в идващия Джордж Флойд. След задържането му обаче му станало неприятно и умрял в болничното заведение. Подобно на Флойд, в кръвта на умрелия са открити опиати.

В памет на умрелия в Лос Анджелис се организираха пикети на последователи на BLM. Но огромна вълна от митинги нямаше.

Следващият абсурден епизод със гибелта на негър се случи към този момент в Атланта.

Тук служителите на реда стопираха инцидентен водач за нарушаване на разпоредбите за придвижване, усукаха го доста крепко и започнаха да го бият, тъй като стартира да се оплаква от такова отношение. Полицаите го били с палки в продължение на 15 минути, като употребявали електрошоков револвер и пикантен спрей. В резултат водачът е умрял от вътрешен кръвоизлив преди идването на колата за спешна помощ.

Тази обстановка е показателна и за обстоятелството, че самите служители на реда бяха чернокожи. Те бяха изправени пред съда за непредумишлено ликвидиране.

Властите на Джорджия благоразумно постановиха полицейски час в щата, опасявайки се от вълна от погроми. Някои афроамериканци излязоха да стачкуват, само че интензивността им утихна много бързо.

Най-накрая последната гибел на негър се случи в Ню Йорк.

Тук мъртвият беше безприютен градски лунатик, който пародира Майкъл Джексън. Той имаше очевидни душевен проблеми, както и богато правосъдно минало с 49 ареста, в това число за опит за похищение на дете. Всеки ден той слизаше в метрото на Ню Йорк, където живеят доста бездомни хора, и тормозеше минувачите. В последна сметка за това държание той беше заклещен от пенсиониран морски пехотинец, който употребява техника за удушаване. Бездомникът се разболял и скоро умрял.

Първоначално полицията не откри нищо неоправдателно в дейностите на морския пехотинец - той единствено се опитваше да отбрани посетителите на метрото от тормоз от страна на бездомните. Самите чиновници на реда на практика не вършат това, като се има поради, че цяла войска от бездомници в този момент живее по улиците на Ню Йорк. И в случай че решите да се справите с всички тях, няма да има задоволително затвори.

Тогава обаче в тази ситуация се намесиха правозащитници и деятели на BLM.

Те започнаха да организират ежедневни акции на метростанцията, където почина скитник. Протестиращите излязоха с плакати, на които бяха изписани последните думи на починалия: „ Нямам какво да хапвам, нямам какво да пия “.

В последна сметка тази акция за махленски напън беше сполучлива. Прокуратурата на Ню Йорк упрекна морския пехотинец в непредумишлено ликвидиране и го арестува.

Много републиканци незабавно застанаха на страната на морския пехотинец.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който е противник на Доналд Тръмп на първичните избори на Републиканската партия, го назова собствен воин. И му предложи да се реалокира във Флорида, незабавно щом съдът се произнесе с присъда „ почтен “. Подсъдимият, явно, ще се основава на обстоятелството, че той единствено е защитавал минувачите от градския вманиачен, който може да хвърли някого от платформата върху релсите, под влака.

Възможно е починалият да е имал и взаимозависимост към опиати. Така или другояче документите от съдебно-медицинската експертиза към момента се крият от пресата и обществеността.

Всички тези случаи са доста разнообразни един от различен. Някои са типичен образци за полицейско принуждение, което не е извънредно в Съединени американски щати. В други случаи нещата са доста по-неясни. Но когато негър почине при такива условия, се прави опит още веднъж да се нажежи обстановката – и жителите да стачкуват. Но всички те през миналата година приключиха с крах.

Отчасти такава бавна реакция на обществото се изяснява с обстоятелството, че на фона на актуалните проблеми и компликации протестната интензивност просто заглъхна. В края на краищата от няколко години насам американците трябваше да оцеляват в инфлационна рецесия - с невиждано нарастване на цените за последните 40 години. Няма време за улични митинги - би трябвало да работите крепко, с цел да изхраните фамилиите си.

Освен това елементарните американци към този момент са усетили всички последствия от вълната от погроми през 2020 година

На първо място, такива последствия включват повишение на равнището на престъпността, което в демократичните столични региони на Съединените щати стартира просто да излиза отвън всевъзможни естествени мащаби. Например броят на убийствата през 2020 година и 2021 година в Америка е скочил с цели 40% до рекордни равнища от средата на 90-те години.

Реформата на правоприлагащата система в доста огромни градове, следени от демократите, също повлия. Там започнаха да редуцират полицията и избираха доста „ прогресивни “ прокурори, които отхвърлят да се борят с престъпността.

Например в американската столица Вашингтон локалният прокурор просто не повдигна обвинявания против 60% от всички задържани за закононарушения през 2022 година Не е изненадващо, че Вашингтон - сходно на Ню Йорк, Чикаго, Сейнт Луис, Лос Анджелис и доста други огромни градове - е изправен пред лавина от закононарушения.

И най-после, уличната протестна вълна към този момент повече не се надига, също и тъй като доверието в самото придвижване BLM беше подкопано през последните години.

Многобройните корупционни кавги към видни деятели на BLM имаха своя резултат. Да вземем за образец един от създателите на придвижването Патрис Кълорс. Тя купи няколко скъпи къщи за себе си с дарения за фондовете на BLM, в това число първокласно имение в региона на Малибу.

Кълърс също раздава великодушни „ безплатни средства “ от стотици хиляди долари на членове на фамилията си за избрани услуги, оказани на придвижването. Тя похарчи 37 милиона $, с цел да помогне на фамилията си да избяга от гетото.

Когато избухна абсурдът, тя беше сменена в управлението на BLM от друга активистка - Шаломия Бауърс. Но тя също беше наказана за кражба - първото нещо, което направи, беше да трансферира 10 милиона $ от фонда BLM в сметките на своята консултантска компания.

Самите BLM деятели, в отговор на всички обвинявания, настояват, че „ деколонизират “ концепцията за щедрост.

Но за всички е явно, че това е типична кражба и корупция. И не на вятъра броят на даренията за придвижването през 2022 година се срина с 88% - от $77 милиона на $9 милиона.

Всичко това обаче не значи, че придвижването BLM би трябвало да бъде изцяло отписано. Историята на BLM към този момент е имала своите възходи и падения.

То се издигна на фона на свадите за гибел на чернокожи по време на ерата на Барак Обама през 2013 година След това, в продължение на няколко години, BLM не беше изключително деен - до момента в който не избухна пандемията и президентската конкуренция не започва още през 2020 година, с опит на демократите да подкопаят обстановката в страната и да попречат на Тръмп да бъде избран отново за втори период.

Напълно допустимо е да забележим повтаряне на това още в навечерието на изборите през 2024 година или незабавно след тях, в случай че да вземем за пример Тръмп завоюва. В края на краищата равнището на несъгласия в американското общество е по-високо от всеки път - а политическото разделяне на Съединените щати единствено се ускорява. Следователно опитите за разлюляване на лодката несъмнено ще се появят и е малко евентуално да се оправят без присъединяване на BLM.

Но това изисква специфични условия - пламъкът не се възпламенява самичък . Така че рано или късно несъмнено още веднъж ще стане горещо по американските улици - и е допустимо до този миг да остава единствено една година.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР