В САЩ бързо набират популярност електронните стоки, които могат да

...
В САЩ бързо набират популярност електронните стоки, които могат да
Коментари Харесай

Говорещо Барби – нова стъпка в глобалния шпионаж?

В Съединени американски щати бързо набират известност електронните артикули, които могат да възприемат речта на своите притежатели. Сред безобидните неща, в които са употребявани последни достижения на високите технологии, могат да се окажат принадлежности за световен шпионаж, оповестява , като цитира изданието Business Insider.

Става дума да вземем за пример за детски играчки и роботи помощници. Придобивайки сходни „ чудеса на хората “, хората, без да подозират нищо, могат да се озоват „ под похлупак “, пишат американските медии.

В последно време бързо набират известност автомати за битово прилагане, които умеят да „ поддържат връзка “ със своите притежатели. Или най-малко да възприемат човешка тирада и да записват информация. Но зад почтените на пръв взор неща се разкриват нови вероятности за световен шпионаж, написа изданието.

Правозащитниците са обезпокоени от това, че във всекидневния живот навлизат от ден на ден технологии, способни да дадат опция на спецслужбите да наблюдават хората.

Съвременните устройства – смарт телефони, тв приемници, даже детски играчки – са снабдени с функционалности за запис и различаване на тирада. Това може да стане още един метод за струпване на база данни и събиране на информация за милиони хора, считат публицистите на изданието.

За образец се дава последната версия на фамозната кукла Барби, получила името Hello Barbie. Тя е снабдена с микрофон за запис, колонки и се включва към мрежата посредством Wi-Fi. Детето може да зададе всевъзможен въпрос на играчката. След това въпросът му се разпознава и аудиофайлът се изпраща на сървъра на компанията, където се проучва. Компютър сортира отговора, който се възпроизвежда от играчката.

Освен това няма никакви доказателства, че детските въпроси след обработка се изтриват и от тях не се основава база данни. Броят на „ умните “ джаджи с функционалности за различаване на глас стремглаво се усилва. Но дружно с растящата известност на тези артикули обороти набира и разногласието за допустимите лимити на нахлуването в персоналния живот.

Например, в случай че роботът асистент стане очевидец на домашно принуждение, би трябвало ли той да се обърне към полицията? Или ще даде ли той на възрастните информация за това, че детето да вземем за пример пуши или пробва опиати?

Ще могат ли полицията или спецслужбите да наблюдават запитванията и картата на придвижване на всеки съответен жител въз основа на данните, „ подслушани “ от устройството?

Както стана известно, правосъдното министерство на Съединени американски щати благодарение на камери за наблюдаване няколко години следило придвижването на колите по цялата страна. Проследяването се правило за основаване на единна база на транспортните средства за Управлението по битка с разпространяването на опиатите. И въпреки всичко доста политици подлагали на критика програмата за нарушавания на неприкосновеността на персоналния живот.

Придобивайки „ чудеса на техниката “, хората несъзнателно се оказват „ под похлупак “, заключава Business Insider.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР