В САЩ 5 декември ще бъде ден на национален траур

...
В САЩ 5 декември ще бъде ден на национален траур
Коментари Харесай

Световни лидери за Буш-старши: Напусна ни голям държавник

В Съединени американски щати 5 декември ще бъде ден на народен печал в памет на умрелия някогашен президент Джордж Буш-старши. Това разгласи представителят на Белия дом Сара Сандърс, представена от „ Ройтерс”.

Последният американски президент-ветеран от Втората международна война умря на 94-годишна възраст, като точно той беше отпред на страната в края на Студената война.

„ Президентът Буш води дълъг, сполучлив и хубав живот. Всеки път, когато бях с него, виждах безспорното му наслаждение от живота и гордостта от фамилията му. Успехите му бяха огромни – от началото до края. Той беше в действителност превъзходен човек и ще липсва на всички”, написа президентът Доналд Тръмп в „ Туитър”.
На 94 години умря Джордж Буш-старши Той беше най-възрастният жив президент на Съединени американски щати
Буш-старши беше почтено оценен и от съвременниците си. „ Много от моите ярки мемоари са свързани с него. Работихме дружно в години на дълбоки промени. Беше трагично време, изискващо огромна отговорност от всички. Резултатът беше краят на Студената война и на конкуренцията в нуклеарното въоръжаване”, разяснява пред „ Интерфакс” последният руски водач – Михаил Горбачов .

Друг политик от това време – някогашният английски министър председател Джон Мейджър , уточни, че Джордж Буш-старши не е бил просто президент на една страна, а жител на света: „ Ако пътувате през днешния ден по света, ще откриете, че репутацията му в Близкия Изток, Далечния Изток, Китай, и до през днешния ден е впечатляващо добра”.

„ Отиде си въодушевяващ човек, който през целия си живот е служил на своята страна – с оръжие в ръка в годините на войната и на високи държавни длъжности в спокойно време”, написаха в обща позиция съветският президент Владимир Путин и министър председателят Дмитрий Медведев .

Съболезнования изрекоха още английският министър председател Тереза Мей , японският Шинзо Абе , президентът на Франция Еманюел Макрон , на Германия - Франк-Валтер Щайнмайер и доста други държавни ръководители и водещи политици от целия свят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР