В съседна Сърбия днес се провеждат парламентарни избори. Наблюдателите отбелязват

...
В съседна Сърбия днес се провеждат парламентарни избори. Наблюдателите отбелязват
Коментари Харесай

Сръбската прогресивна партия е фаворит на парламентарните избори в Сърбия

В прилежаща Сърбия през днешния ден се организират парламентарни избори. Наблюдателите означават частичния протест на опозицията и двумесечното закъснение поради пандемията от ковид, оповестява ДПА.

Всички изборните секции работят от 7 часа локално време (8 часа българско).
В парламентарните избори вземат участие със свои листи 21 партии - най-големият брой спрямо предходните четири изборни цикъла.

Освен за парламент през днешния ден жителите на Сърбия гласоподават и за локални органи на властта, отбелязва ТАНЮГ.
Последните изследвания демонстрират, че дясноцентристката консервативна Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич има късмет да завоюва близо 60% от гласовете, а за Социалистическата партия на Сърбия (СПС) се чака да гласоподават 12 %.

По данни на преброяването от 2011 година, което изключва Косово и Метохия, в Сърбия живеят 7 120 666 индивида.

На 29 октомври 2006 година с референдум бе призната нова Конституция на Република Сърбия, която замества признатата през септември 1990-а. Законодателният орган на Сърбия е еднокамарен парламент – Скупщина, с 250 депутати, които се избират за четиригодишен мандат.

Държавен глава на Република Сърбия е президентът, който се избира за петгодишен мандат на всеобщи директни избори.

Висш орган на изпълнителната власт е Министерският съвет отпред с министър-председател (на сръбски: Председник Владе Србијe), който се избира от Народното събрание, след препоръчана от президента кандидатура. Председателят на Министерския съвет образува държавно управление, което се утвърждава от Народното събрание.

В момента държавното управление се управлява от Ана Бърнабич (Ана Брнабић), която е на този пост от 29 юни 2017 година.

Народната скупщина на Република Сърбия (на сръбски: Народна скупштина Републике Србије) е Народното събрание на Сърбия. Той се намира в Белград, столицата на страната, на площад "Никола Пашич ".

Сградата на Народното събрание, наричана Дом на Народната скупщина (Дом Народне Скупштине), е изобразена на банкнотата от 5000 сръбски динара. Нейният градеж стартира през 1907-а и приключва през 1936 година. Тя е седалище на парламентите на Югославия (1936 – 2003 г.) (Народната скупщина на Кралство Югославия, Съюзната скупщина на СФРЮ и Съюзната скупщина на СР Югославия) и след това на Сърбия и Черна гора (2003 – 2006 г.) (Скупщината на Държавната общественост Сърбия и Черна гора), като през федералния интервал Народното събрание на съставната (във федерацията) Република Сърбия е настанен на ул. "Крал Милан " №14.

Скупщината е висшият законодателен и парламентарен орган в страната. Представлява еднокамерен парламент. Сръбските жители са показани от 250 депутати (народни посланици), които по конституция се избират посредством свободно и скрито гласоподаване с мандат от четири години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР