“В сърцето на машината” През февруари предпремиерно в Германия, Великобритания,

...
“В сърцето на машината” През февруари предпремиерно в Германия, Великобритания,
Коментари Харесай

2022 г. в българското кино - филми за възхода на ДПС, вербувани агенти на ДС и комунизма

“В сърцето на машината”

През февруари предпремиерно в Германия, Англия, Ирландия и Франция потегля трилърът “В сърцето на машината”. После продукцията ще стигне и до киносалоните и у нас. Филмът е дело на режисьора Мартин Макариев ( " Вила Роза ", " Привличане ", " Диви и щастливи " ) и наблюдава историята на група пандизчии. Действието е въодушевено от действителни събития, случили се у нас в края на 70-те години на предишния век.

Действието се развива в един от цеховете на цех, в който работят пандизчии, наказани за тежки закононарушения. Странно стичане на събитията изправя група от тях против надзорниците им и управлението, като слага на надълбоко, разтърсващо тестване моралните граници на всеки от забърканите, с цел да потвърди, че човечността и вярата могат да се родят на най-неочакваните места.

Ролите са поверени на Христо Шопов, Ивайло Христов, Юлиан Вергов, Александър Сано, Христо Петков, Стоян Дойчев, Владимир Зомбори, Валери Йорданов и Башар Рахал. Ключово присъединяване има македонската театрална и кино звезда Игор Ангелов, прочут у нас от сериала " Преспав ".



“Следеният човек”

Биографичен филм за историята на Веселин Бранев. Режисьорът следва в Източен Берлин през 1957 година, когато отпътува за столицата на Федерална република Германия. Точно тогава от “Държавна сигурност” стартират да го търсят и след няколко месеца Бранев е задържан и хвърлен в затвор в Германска демократична република. Оттам пътят е един – връщане в България. Следват дълги години, през които той е наблюдаван и следен от Държавна сигурност. През 1997 година емигрира в Канада. През идната година получава позитивен отговор от Министерство на вътрешните работи за достъп до документите на Държавна сигурност, открити за него.

“Следеният човек” е филм по едноименната книга на Бранев. По него в продължение на десетилетия работи Димитър Коцев - Шошо. Преди гибелта си Бранев застава и пред обектива на режисьора, с цел да опише за претърпяното.

Филмът ще бъде показан за първи път по време на фестивала " Мастър оф арт " през март 2022 година

.

“Държавни тайни”

Друго забавно заглавие с български почерк е “Държавни тайни” - филм, който наблюдава историята на българските турци, които през 70-те и 80-те години се борят против режима на Тодор Живков с цената на затвор, изселване, депортиране и гонене. Част от тях са измежду основателите на Движение за права и свободи. Разказите им наблюдават и основаването на самата групировка - партия, бореща се за правата на българските турци, само че чиято роля значително се трансформира по времето на Прехода.

Върху кино лентата работи Малина Петрова.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР