В сърцето на информационната война между враждуващите от началото на

...
В сърцето на информационната война между враждуващите от началото на
Коментари Харесай

Може ли да се вярва на руските военни блогъри - репортаж на RTBF

В сърцето на осведомителната война сред враждуващите от началото на съветската инвазия в Украйна се намират военните блогъри. Те са доста известни в Русия, а тяхната роля в пропагандата на Кремъл е към момента добре скрита. Кои са тези съветски военни блогъри и каква изгода има от тях Владимир Путин във войната в Украйна? Белгийската телевизия RTBF потърси отговорите.

Началото на контраофанзивата на украинските сили е необятно коментирана от страна на Киев и Москва.

Украйна твърди, че е отвоювала седем села от съветските сили след яростни боеве в посока Бахмут.

Международните медии, в търсене на източници на информация за развиването на боевете, пробват да получат най-достоверните вести от фронта. От началото на тази война се появява един характерен източник на информация: съветските военни блогъри.

Бивши бойци или някогашни проруски публицисти?

Те са няколко десетки и обикалят фронта от началото на нашествието, с цел да снимат и да описват за войната в техните канали в Youtube и Телеграм. Такъв е казусът със Семьон Пеков, прочут под името War Gonzo.

Преди две седмици, той се движеше с частта " Каскад ", някъде в Донбас, покрай Донецк. Тази елитна част включва оператори на дронове, синове от положителни фамилии, които желаят да вземат участие в тази " специфична военна интервенция ".

С нахлупен на главата каскет, предпазен от бронирана жилетка, движещ се в горите дружно с военните, той обяснава пред камерата смисъла на дроновете и на артилерията при положение на контраофанзива.



War Gonzo е някогашен публицист от проруска медия в Донбас. Станал е блогър и разполага с 1.3 милиона почитатели в Телеграм и 800 000 в Youtube. Като всички съветски военни блогъри, публиката му се разраства след началото на нашествието в Украйна на 24 февруари 2022 година.

Благодарение на тази аудитория, те се издигат като " военкори " или военни репортери. Някои са били публицисти, други са воювали в Донбас. Но феноменът на блогърите не е нов: той породи по време на първата инвазия в Украйна през 2014-та година.

Най-известният отвън Русия е Владлен Татарски. Той беше погубен при детонация в кафене в Санкт Петербург, при започване на април. На погребението му присъстваше шефът на групата " Вагнер " Евгений Пригожин. Татарски беше изпратен с боен оркестър и знаме върху ковчега.

Събитието беше охранявано от доста служители на реда. Мнозина в множеството носеха знаците Z и V, в поддръжка на " специфичната военна интервенция " в Украйна. Като цяло, всички тези блогъри имат като обща линия - тази поддръжка за войната.

Блогъри, подкрепящи войната, само че не и Кремъл

Можем ли въпреки всичко да имаме вяра на информацията, която те дават за войната в Украйна? Във всеки случай те разполагат с същински източници на терен: паравоенните от " Вагнер ", силите на постоянната войска, проруски сепаратисти в Донбас... Често отиват с последните доста покрай фронта, както Уор Гонзо с частта " Каскад ".

Ако публиката им е повишена внезапно, то е тъй като те дават повече информация за военната обстановка от властта и от формалните медии. Те могат даже да подлагат на критика властта и армията по отношение на метода на водене на интервенциите. Но те не са цензурирани от Кремъл.

Накратко, те са за войната, без безусловно да поддържат управляващите или прилаганата през днешния ден военна тактика.

Тази липса на цензура може да изненадва, само че се изяснява с една причина съгласно социолога от King’s College в Лондон Максим Алюков, експерт по съветските медии. За него, блогърите не са притеснявани от Кремъл, тъй като съветските управляващи са решили да извлекат изгода от тях.

Алюков изяснява, че доста от тези блогъри са били одобрявани от Владимир Путин или Сергей Шойгу. War Gonzo, да вземем за пример, беше награден с медала " За кураж ". Никой, обаче, не знае защо се е говорило по време на срещите.

Руската проверяваща медия " Проект " проучва изявленията на 25 най-популярни военни канала. Медията установи, че след срещите, по-голямата част от блогърите трансформират речта си и по-скоро смекчават позицията си. Това значи, че макар че не всички от тях са свързани с властта, Кремъл ги употребява, с цел да оформи своето говорене за войната.

Този източник може да се окаже забавен, с цел да се получават близки до фронта вести, само че и би трябвало постоянно да се проучва деликатно като се сложи в подтекст.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР