В сърцето на английската провинция, във фермата Флауър фарм, цари

...
В сърцето на английската провинция, във фермата Флауър фарм, цари
Коментари Харесай

Липсата на работна ръка може да лиши британците от коледната пуйка

В сърцето на британската провинция, във фермата " Флауър фарм ", царува паника. Патрик Дийли към момента не разполага с задоволително работна ръка, с цел да достави коледните пуйки на клиентите си. " Не съм сигурен, че ще мога да наема задоволително личен състав, с цел да мога да свърша нужната работа преди Коледа. Ще бъдем подложени на мощен напън ", изяснява фермерът от Съри пред Агенция Франс Прес.

Патрик трябваше към този момент да е наел 12 сезонни служащи доникъде на декември, които да му оказват помощ да опакова, приготви и достави птиците преди Коледа.
Вече повече от 15 години той набира служащи, пристигнали от Европа. Тази година не е съумял да наеме нито един, а разполага със шестстотин бели пуйки .

" Брекзитът е значим фактор, съгласно мен, защото едно от следствията е голяма загуба на работна ръка ", изяснява той.

Брекзитът, който влезе в действие на 1 януари, затруднява влизането на служащи от Европейския съюз в Обединеното кралство, тъй като към този момент имат потребност от визи . Изправени пред дефицита на работна ръка в птицевъдния бранш, някои фермери са нараснали броя на оповестените разгласи за набиране на личен състав. Но кандидатурите са извънредно редки.

" Това не е най-привлекателната работа на света. Това е тежка работа, това е земеделие, би трябвало да работите седем дни в седмицата ", споделя Марк Гортън, който отглежда пуйки в Норфолк в Източна Англия и към този момент няма сезонни служащи, до момента в който всяка година наема към 300 - 400.

Поради неналичието на работна ръка някои фермери бяха принудени да произведат по-малко пуйки тази година и супермаркетите понижиха поръчките си .

" Броят на пуйките е фрапантно понижен. Това е проблем в цялата страна, няма значение дали имате 10 пуйки или 20 000 пуйки, казусът в основата си е същият - има голям дефицит на квалифицирана работна ръка ", споделя Патрик.

Изправени пред тази обстановка, феновете на пуешко поръчват от по-рано. Повечето от 40-те стопанства, обединени в " Асоциацията на пресните пуйки от обичайни ферми ", регистрират доста нарастване на поръчките в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Някои ферми споделят даже, че са получили пет пъти повече поръчки.

Секторът на птицевъдството е един от най-засегнатите от неналичието на работна ръка . Но той надалеч не е единственият. С наближаването на сезона на празниците, производителите на елхи, свинско и магазините за играчки също се притесняват, че няма да могат да отговорят на търсенето заради неналичието на личен състав и на водачи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР