В Сърница хора и техника са готови да посрещнат очакваното

...
В Сърница хора и техника са готови да посрещнат очакваното
Коментари Харесай

В Сърница викнаха неволята и спряха бедствието

В Сърница хора и техника са подготвени да посрещнат предстоящото в сряда следващо внезапно утежняване на времето. Обстановката към този момент се възстановява след кошмара в края на предходната седмица. Тогава жителите на най-новата и най-млада община в Пазарджишко претърпяха ужасни часове ​- без ток и мобилни телефони, с непроходими пътища. Снежната стихия затвори с над метър сняг и доста паднали дървета републиканския път Велинград ​- Сърница ​- Доспат, както и пътищата до селата Побит камък, Медени поляни и Горелска махала. Паднали дървета и срутили се стълбове прекъснаха електрозахранването и по всичко изглеждаше, че бедственото състояние е реалност - без значение дали ще бъде оповестено, или не. Но родопчани викнаха неволята и стихията отстъпи.

„ Благодаря на чиновниците на общинска администрация, които към този момент 28 часа работят без спиране с 3-те снегорина, които имаме. Благодаря и на управлението и чиновниците на ДГС-Селище, за голямата помощ, която ни оказват, на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, Пътно ръководство и ЕВН. Заедно успяхме да се оправим с тежката зимна конюнктура, без да разгласяваме бедствено състояние. Продължаваме да почистваме улиците и общинските пътища “, написа във ФБ кметът Неби Бозов.

Всъщност от късите му постинги в обществената мрежа много тъкмо може да се наблюдава по какъв начин локалните са се борили против бурята. Това решение е било взето още в петък вечер, когато общинският щаб за битка с бедствията и повредите се е събрал, с цел да реши по какъв начин да се работи в изискванията на код „ Оранжев “ за значителни снеговалежи.

Малко повече от денонощие по-късно пътят Велинград ​- Сърница - Доспат към този момент е отворен, проходими са и пътищата за Побит камък, Медени поляни и Горелска махала. Екипи на ЕВН работят по отстраняването на множеството повреди по елтрасетата. Осигурен е ток на центъра в гр. Сърница с елемент на община Сърница. От ЕВН инсталират техни 4 елемента в разнообразни точки на Сърница. Работят и мобилните телефони, откакто от Теленор също инсталират елемент.

Генератори ще зареждат с ток град Сърница до премахване на множеството повреди в електрическата мрежа, провокирани от тежкия сняг, увери представителят на EVN Крум Косев. В електропреносната мрежа най-тежкият проблем е пресечен 110-киловолтов далекопровод, който би трябвало да възстановят екипи на оператора. Множество провали са открити и по мрежата на EVN. Поне 8 са скършените железобетонни и железорешетъчни стълбове в планината. Правят се обходи в труднодостъпни места, с цел да се ревизира положението на оборудванията, като за задачата се употребяват АТВ-та, моторни шейни, високопроходима техника. Където е недостъпно даже за нея, спешните екипи се придвижват пеш със снегоходки.

" Най-важното е, че не допуснахме хора да пострадат, да закъсат в снеговете, че всички са добре ", разяснява кметът Неби Бозов. Той увери, че с екипа му имат цялостна подготвеност за предстоящите от сряда нови захлаждания и превалявания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР