В Сърбия започна вътрешният дебат за съдбата на Косово. В

...
В Сърбия започна вътрешният дебат за съдбата на Косово. В
Коментари Харесай

В Сърбия започна широк дебат за отношенията с Косово

В Сърбия стартира вътрешният спор за ориста на Косово. В него вземат участие представители на държавното управление, учени, представители на обособените партии и на неправителствени организации, съобщи БГНЕС.
Дебатът беше препоръчани от президента Александър Вучич преди два месеца. Правителството беше показано от министъра на правораздаването Непа Кубурович и от ръководителя на канцеларията за Косово Марко Джурич.
" Най-реалното решение е основаването на същински съюз сред Сърбия и Косово. Този модел на ръководство пред интернационалната общественост ще бъде показан като юридически съюз сред две страни. Това предложение е рационално и изцяло реализируемо ", сподели професор Владан Кулешич.
" Сърбия не би трябвало да подхваща недомислени дейности и неточности, които доста мъчно ще могат да бъдат поправени от бъдещите генерации. Сърбия е изправена пред голяма отговорност, само че с цел да се стигне до решение би трябвало да има воля и от другата страна. Въпросът за статута би трябвало да бъде решен по един обективен и дълготраен метод, само че това нещо сега е невероятно ", сподели от своя страна деканът от Университета " Мегатренд " Живко Кулич. Според него " Сърбия повече не би трябвало да прави отстъпки, а да печели време и да балансира ".
" Нищо не е изгубено...Трябва да създадем конфедерация със мощно европейско въздействие ", сподели Небойша Шарич от Университета " Юнион ".
Нормализирането на връзките с Косово е измежду главните условия за договарянията за присъединение на Сърбия към Европейски Съюз.
Косово разгласи самостоятелност през 2008 година. До през днешния ден над 110 страни са признали независимостта на някогашната сръбска провинция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР