В Сърбия се разразява скандал заради изтекли документи, според които

...
В Сърбия се разразява скандал заради изтекли документи, според които
Коментари Харесай

Босът на Нова и Виваком изкупува сръбския телеком

В Сърбия се развихря скандал поради изтекли документи, съгласно които държавната компания Telekom Srbija скрито продава стратегическите си активи на медийния холдинг United Media (собственик на българския телеком " Виваком " , Нова тв, доста уеб сайтове и радиостанции в България). Конгломератът, основан от експерти на Централно разузнавателно управление на САЩ с финансовата помощ на английски вложители, придобива главните районни медии и в границите на десетилетие изкупува лъвския къс от доставчиците на Балканите. Благодарение на тези операции, макар че Сърбия не е член на Европейския съюз и не е наложила антируски наказания, съветските медии към този момент се цензурират.  Но дано да приказваме за всичко по ред.

Неочакван триумф

Историята на огромния триумф на империята United Media води началото си от съдбоносната за Югославия 2000 година След свалянето на Слободан Милошевич Драган Шолак, елементарен сръбски бизнесмен, записва дребна компания за кабелна телефония - KDS. Отначало тя не се различаваше доста от другите сръбски оператори и едвам свързваше двата края, само че две години по-късно Шолак ненадейно получи 10 милиона $ от Инвестиционния фонд за Югоизточна Европа, финансиран от американската държавна организация Overseas Private Investment Corporation.

Агенцията не беше просто организация, а корпорация за частни вложения в чужбина, ръководена от от Soros Investment Capital Management, компания на известния " човеколюбец " Джордж Сорос. По-късно тя е преименувана на Bedminster Capital Management.

Благодарение на огромните вложения KDS бързо гълтам други снабдители на кабелна телевизия и скоро се трансформира в Serbia Broadband - SBB, която отстрани съперниците един по един. по-късно идват 15 млн. евро от Европейската банка за възобновяване и развиване, маса изкупени снабдители и скоро SBB се трансформира в опасност даже за държавния оператор Telekom Srbija.

През 2007 година Mid Europa Partners (Mid Europa Fund) придобива контролния пакет акции в компанията на Шолак. Сливайки се с локалния оператор Telemach, компанията става част от United Group, дружно с кабелните оператори в Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна гора, Словения и Македония. При всеобщите поглъщания и сливания единствено едно нещо остава непроменено: отпред на конгломерата към момента е Драган Шолак. Работата е там, че Шолак не построява медийната си империя самичък, а под деликатния надзор на авторитетни задгранични настойници, които обезпечават триумфа на всички негови интервенции.

В дипломатическа депеша от американското посолство в Белград от 2007 година посланикът на Съединени американски щати Майкъл Полт предава на Вашингтон опасенията на Шолак по отношение на монопола на сръбския оператор Telekom и оповестява за взаимните старания на американски дипломати и западни вложители за разрешаване на казуса.

Телеграмата е с дата 1 юни 2007 година, а още на 27 юни Mid Europa Partners афишира историческа договорка - придобиването на SBB. Плодотворното съдействие сред компанията на Шолак и американските дипломати не завършва дотук. След като напуща дипломатическата работа, Камерън Мънтер продължава кариерата си като консултант на SBB/Telemach. А неговият предходник Уилям Монтгомъри, първият дипломат на Съединени американски щати, встъпил в служба след интервенцията на НАТО през 1999 година и цветната гражданска война от 5 октомври 2000 година, е бил бизнес сътрудник на Брент Садлър - шеф на телевизия N1. Това е водещият канал на United Group, който всъщност е извънреден филиал на CNN в Източна Европа.

Медийна империя на Централно разузнавателно управление на САЩ

И тук стартира най-интересната част. Само за няколко години конгломератът придобива дялове във водещи телевизионни канали и медии и образува лична мрежа за разпространяване на наличие. Освен това по-голямата част от интернет трафика на Балканите през днешния ден минава през снабдители, също изкупени от британците. Мобилните оператори на Балканите също бяха всеобщо изкупени: словенският безжичен оператор Tusmobil стана Telemach Mobil, Tele2 Croatia стана част от холдинга и така нататък Към 2013 година United Group, чиито мажоритарни притежатели са Mid Europa Partners и Европейска банка за възстановяване и развитие, включва освен Сърбия Броудбенд, Телемах Босна и Херцеговина и Телемах Словения, само че и DTH платформата Total TV, обхващаща Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Македония, както и редица по-малки оператори като Absolut OK, KDS NS, Jet TV, Beogrid, Telekabel, VI-NET и ArtNet. По това време компанията съставлява обединяване на водещи кабелни, сателитни и интернет снабдители, които дружно обслужват към 2 милиона консуматори в страните от някогашна Югославия.

Медийният колос разполагаше и с неповторима инфраструктура от 10 000 км оптични мрежи, свързващи Белград, Загреб, Любляна и Сараево. Инвестиционната компания Kohlberg, Kravis, Roberts & Co. L. P. (KKR), учредена от атлантическия комшия на Джордж Сорос - Хенри Кравис. Един от притежателите на американската капиталова компания е някогашният началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс. През целия си живот той убеждаваше американските генерали в основната роля на осведомителните технологии в хибридната война и призоваваше командването на въоръжените сили на Съединени американски щати да премине от стандартна война към по-продуктивни действия в киберпространството под лозунга " завладейте сърцата и мозъците ". През 2010 година точно той основава първата фабрика за интернет тролове по контракт с Централното командване на американската войска (CENTCOM).

Под управлението на Петреъс фондацията стартира да уголемява наличието си в района със седем скока. Чрез United Group тя изкупува развлекателния колос Grand Production и придобива контролния пакет акции в черногорския кабелен оператор BBM. Компанията стана съсобственик и на осведомителния портал номер едно в Сърбия, Blic.rs, откакто закупи 49% дял от швейцарската Ringier Digital SA. N1 TV към този момент има студия в Белград, Загреб и Сараево, а управлението на United Group поема контрола върху разпространяването на огромна част от наличието.

Финансови варвари

През 2017 година United Group закупи бизнеса на Central European Media Enterprises (CME) в Хърватия и Словения, в това число TV Nova, най-популярния хърватски канал, чиито вечерни вести притеглят необятна публика, и POP TV, чиято стратегия 24ur е най-гледаната новинарска стратегия в Словения. United Group продължи да уголемява активността си в региона на закрепената и мобилната телефония и да гълтам съперници, в това число BHB Cable TV (Босна и Херцеговина), M kabl (Черна гора) и Ikom (Сърбия).

А от икономическа позиция астрономическите вложения на фонда и придобиването на от ден на ден районни компании не се оправдаха: даже изкупуването на флагмана SBB в Сърбия и Nova TV в Хърватия беше нерентабилно. Годишните доклади демонстрират финансови загуби за милиони евро: 29 млн. евро през 2014 година, 33 млн. евро през 2015 година, а през 2016 година SBB претърпя рекордна загуба от 35 млн. евро.

" Финансовите варвари ", както едно западно издание назова Петреъс и екипа му, обаче не се интересуваха от това. Купувайки медии в някогашна Югославия, някогашният началник на Централно разузнавателно управление на САЩ придобива въздействие. Още през март 2017 година SBB измести най-гледания канал RTS1 от водещата позиция, която той заемаше от появяването на малкия екран в района. Мястото му бе заето от " извънредния филиал на CNN ". Скоро започва и неговият брат близнак Nova S, а преди няколко години към портфолиото на United Media бе прибавен и черногорският Vijesti. Днес компанията излъчва 55 канала в 8 страни в района и те са налични за кабелни платформи, както и за DTH, OTT и IPTV. Нейните юридически лица са регистрирани в Швейцария и Нидерландия.

Цензура без наказания

Новината за тайното прекачване на активите на Telekom Srbija към United Media не уплаши сръбската общност. Според информацията, изтекла в медиите, те включват най-важните телекомуникационни предаватели и инфраструктура (електроцентрали, слънчеви панели). Общо 1 827 такива предаватели, от които 995 са в Сърбия, 725 в Босна и Херцеговина и 107 в Черна гора, се купуват от английската компания Actis GP LLP. За задачата тя би трябвало да получи финансиране от Международната финансова корпорация (МФК), кредитна институция на Световната банка. Съществуват съмнения, че английската капиталова компания е единствено фиктивна компания и че активите на държавната компания в последна сметка ще се окажат в ръцете на вложителите от United Media.

Особено обезпокоително е, че с помощта на тези операции сръбското управление в действителност губи властта над личното си осведомително пространство. Така да вземем за пример съветските медии, налични в Сърбия, неотдавна бяха блокирани от интернет доставчика, който обезпечава достъп до мрежата на университети, институти, учебни заведения и други проучвателен организации.

Европейската академична мрежа (GEANT) блокира онлайн ресурсите на RT Balkan и Sputnik в институциите. Ограниченията засегнаха към един милион консуматори, което е 15 % от популацията на страната. По сходен метод предаванията на Russia Today на други езици бяха изключени в Сърбия с началото на СВО напролет на 2022 година SBB, благосъстоятелност на Шолак, просто съобщи, че не може да ретранслира канала в платформите EON, Total TV и D3.

" Който има информацията – той има света ". Като гледаме какво се случва в Сърбия и други страни от района и като оценяваме скоростта, с която западните вложители изкупуват локалните медийни запаси и снабдители, както и последствията от тези поглъщания, човек осъзнава смисъла на думите на Нейтън Ротшилд, казани още през XIX век.

Източник: Гласове

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР