В Сърбия има огромни залежи на редкия метал литий. Чужд

...
В Сърбия има огромни залежи на редкия метал литий. Чужд
Коментари Харесай

В Сърбия: Литият е същото нещастие, каквото са диамантите за Конго


В Сърбия има големи находища на редкия метал литий. Чужд тръст към този момент изкупува къщи, а в Белград чакат тлъсти облаги. Местни хора се притесняват, че литият ще е за Сърбия същото злощастие, каквото са диамантите за Конго.

Всеки ден Славиша Росич патрулира из селото и се ядосва, че вижда непознати, които взимат проби пръст или изсичат дървета. Фермерът и неговите съседи от Горнье Неделице от месеци водят война на нерви с британско-австралийската минна компания Rio Tinto, която посред селото. " Някой ще заплати с главата си, в случай че продължат “, споделя Росич и сочи мястото, където ще се намира рудникът. Сега там има единствено къщи и ниви, наоколо е и селската черква. „ Ако дойдат багерите, ще стане напечено. Подготвени сме за всичко “, твърди Росич.

Сръбският президент Александър Вучич, а и Европейският съюз не крият, че са изнервени от съпротивата на локалните хора. Не е загадка, че залежите на литий в долината Ядар в Западна Сърбия пораждат огромни очаквания в Европа, тъй като могат да понижат нейната взаимозависимост от вноса на редкия метал.

В региона на Горнье Неделице лежат към 200 милиона тона от минерала ядарит. Ако находището се създаде, годишният рандеман ще е задоволителен, с цел да се произведат батериите на един милион електрически автомобила годишно, а залежите ще стигнат за няколко десетилетия. 

Протести в цялата страна

Президентът Вучич и проправителствените сръбски медии настояват, че този план може да носи на страната минимум по един милиард евро годишно. А в случай че в Сърбия се построят фабрика за акумулатори и цех за електрически автомобили, постъпленията могат да скочат и до 20 милиарда евро годишно, разгласи Вучич.

Протест против минния тръст Rio Tinto в Сърбия (04.12.2021)

Но през януари държавното управление най-неочаквано разгласи, че стопира плана. Преди това в страната имаше невиждани митинги, които продължиха месеци наред. В тях се включиха десетки хиляди жители, които блокираха пътища и автомагистрали с гледище за запазване на чистотата на въздуха, водата и почвите.
Редакцията предлага
Политологът Вуйо Илич не изключва прекъсването на плана да е единствено избирателен трик на Вучич. В Сърбия при започване на април ще се проведат няколко избора – за нов парламент, за президент и за нова локална власт в столицата Белград. След протеста на изборите през 2020 година в този момент разединената сръбска съпротива вижда положителни шансове да се пребори с Вучич, който от 10 години ръководи балканската страна – все по-авторитарно.

" Бунтът против концерна Rio Tinto притегли освен левите еколози, той активизира и консервативните гласоподаватели. Подкрепа оказаха както локалните поданици, по този начин и хората от прилежащите градове, които се оповестиха против разграбването на нашите запаси от една непозната компания “, споделя Илич.

" Златна мина " за Белград

От „ Европейския алианс на батериите “ ЕВА, който сплотява европейски производители на коли, дефинираха това като „ сериозен удар “ против проектите на Европейски Съюз за поврат в областта на превоза. Още през 2024 година литият ще бъде дефицитна стока, а през 2030 година половината от потребностите от този метал ще остане непокрита, се споделя в мнението на EBA, изпратено до Дъждовни води. 

Никой в Сърбия обаче не има вяра, че властта в Белград просто по този начин ще се откаже от тази „ златна мина “. Илич чака след изборите планът да бъде възроден. „ Управляващите постоянно са твърдели, че Сърбия залага на икономическия напредък, модернизацията и развиването на инфраструктурата “, напомня той. Затова и не има вяра Вучич да се откаже от този огромен план на Rio Tinto.

Саво Манойлович от неправителствената организация Kreni-Promeni е един от водещите уредници на митингите. " Ние не сме племе, а Вучич не ни е водач, който ще договаря за нашата земя с колонизаторите “, споделя той за Дъждовни води. Правителството счита Манойлович за „ задграничен сътрудник “, защото неговата организация получава финансиране от западни фондове, включително от фондацията „ Рокфелер “. Без изключително да се впечатлява от това, Манойлович и стачкуващите упорстват за това добивът на литий и бор да бъде спрян със закон – дотук изцяло безрезултатно. В цялата страна има още десетки места, на които се вършат сондажи за скъпи първични материали. " Опасявам се, че литият ще е за Сърбия същото злощастие, каквото са диамантите за “, споделя той.

Поверителен документ за рисковете

От Rio Tinto отхвърлят да дадат изявление, а сръбската министърка на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович най-малко изпраща писмени отговори. В един от тях се споделя, че настояването за възбрана на добива е политическо и заплашва освен минната индустрия, само че и цялата стопанска система.

Съществува обаче конфиденциален документ от 80 страници за екологичните опасности, свързани с плана, с който Дъждовни води разполага. В него самият минодобивен тръст признава съществуването на разнообразни опасности.  Споменати са замърсяване на подпочвените води, на реките, на въздуха и унищожаването на флора и фауна.

Протестен афиш в село Горнье Неделице

Местният деятел от Горнье Неделице Славиша Росич споделя, че за реализирането на плана в селото би трябвало да бъдат разрушени 52 къщи. От тях 49 към този момент са изплатени от Rio Tinto, което Росич назовава „ водене на психична война “. Хората получават финансови тласъци, с цел да демонтират сами покривите, вратите и прозорците на къщите си. Така в селото непрекъснато нараства броят на празните изтърбушени къщи, пред които от концерна слагат табелки с надпис „ частна благосъстоятелност: влизането неразрешено “.

Така селото би трябвало да бъде превърнато в руина. Rio Tinto не се интересува от къщите, а от земята под тях. Своята къща Росич обаче няма желание да продава – даже и да му предложат тройна или четворна цена.

Протестиращи и " предатели "

За него, както и за другите, които са решени да останат в селото, хората, които са продали парцелите си на Rio Tinto, са „ предатели “. Радомир Филипович е един от тях. Той дълго е размишлявал преди да продаде къщата си на минния тръст. Отказва да назове цената, единствено прецизира, че сумата е задоволителна, с цел да си построи нова къща с огромен двор в прилежащото село, както и да купи малко жилище за децата си в най-близкия град.

" Бившите ми съседи настояват, че ще се борят за бъдещето на децата си. Поради същата причина аз взех моето решение “, споделя Филипович. Той прибавя, че предвид на вероятното отчуждаване на парцелите, е било по-разумно да вземе парите и да се реалокира на друго място.

А оставащите в Горнье Неделице хора се заканват да прогонят чиновниците на Rio Tinto от техния офис, който се обитава в една от изплатените къщи. „ Ако се наложи и със мощ “, твърди Росич.

*Този репортаж е сбъднат с поддръжката на journalismfund.eu
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР