В съответствие с Регламент (EО) № 974/98 на Съвета от

...
В съответствие с Регламент (EО) № 974/98 на Съвета от
Коментари Харесай

Еврото става валутата в България, гласуват в НС

В сходство с Регламент (EО) № 974/98 на Съвета от 3 май 1998 година по отношение на въвеждането на еврото, валутата на Република България е еврото. Паричната единица е едно евро. Едно евро се разделя на 100 цента. Това планува Законът за Българска народна банка, който депутатите би трябвало да гласоподават през днешния ден.

Предвижда се новият закон да влезе в действие от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от Република България.

В него е записано още, че Българската национална банка емитира и пуска в обращение евробанкноти и евромонети при съблюдаване на правото на Европейския съюз, като банката може да емитира евромонети в обращение (разменни), възпоменателни и колекционерски евромонети от благородни метали и мед.

Банките, доставчиците на платежни услуги, издателите на електронни пари, обменните бюра, доставчиците на услуги, стопанските субекти, които вземат участие в обработването и общественото разпространяване на евробанкноти и евромонети, както и всички държавни органи и органи на локално самоуправление са длъжни да предават неотложно на Българската национална банка за осъществяване на експертна оценка арестуваните от тях банкноти и монети, които пораждат подозрения, че са неистинен или преправени. Те са длъжни да отделят негодните за наличнопаричното обращение евробанкноти и евромонети и не би трябвало да дават на клиенти такива, написа още в проектозакона.  

Когато се установи, че банкноти или монети са неистинен или преправени, същите се задържат, не се заменят, не се връщат и се унищожават от Българската национална банка.

Ще има двойно обозначаване в лев и евро на цените в магазините

Проектозаконът планува още шефът и членовете на управителния съвет на Българска народна банка да са самостоятелни и да нямат право да желаят или да одобряват инструкции от институциите, органите, службите или организациите на Европейския съюз, от Министерския съвет или от държавните управления на други страни членки на Европейския съюз, както и от други органи и институции. Освен това Министерският съвет и другите органи и институции нямат право да оказват въздействие на управлението на банката.
 istock istock
Основният капитал на Българската национална банка е 1 милиард евро. Когато в салдото на Българската национална банка сумата на активите ѝ спадне под сумата на нейните отговорности и на главния й капитал, министърът на финансите попълня главния капитал на банката до размера на дефицита.

Ново предложение в Закона за Българска народна банка е да се плануват условията, на които следва да дават отговор хората, с цел да бъдат назначени за чиновници в Българска народна банка, като те бъдат доста разширени. Не може да бъде чиновник на банката човек, който е: депутат или общински консултант, заема управителна или контролна служба на национално ниво в политическа партия, едноличен търговец, безкрайно виновен съучастник в комерсиално сдружение, шеф, търговски прокурист, търговски представител, пълномощник, търговски медиатор, ликвидатор или синдик, член на орган на ръководство или надзор на комерсиално сдружение или кооперация, както и лице, което е в избрана връзка с поднадзорно лице.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаОдобриха плана на нов закон за Българска народна банка Закон за Българска народна банка приемане на еврото .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР