В съответствие с договореностите от Протокола по чл. 12 от

...
В съответствие с договореностите от Протокола по чл. 12 от
Коментари Харесай

МВнР публикува Протокола от заседанието на междуправителствената комисия с РСМ от 10 юни 2019 г

В сходство с договореностите от Протокола по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие, подписан на 17 юли 2022 година, Министерството на външните работи разгласява на формалната си страница Протокола от първото съвещание на Междуправителствената комисия по член 12, провело се на 10 юни 2019 година Това

С подписания през 2019 година Протокол държавните управления на Република България и Република Северна Македония одобриха предложенията на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси за взаимно отбелязване на следните персони от общата за двете страни история: св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и цар Самуил, както и общите правила и бележки по наличието на учебниците за 5 клас в Република България и 6-то поделение в Република Северна Македония (Праистория и Стара история).

В Протокола по член 12 от юли 2022 година бе контрактувано, в период до един месец, двете страни да разгласяват публично всички резултати и рекомендации от досегашната работа на Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси.

Публикуването на предложенията от 2019 година, утвърдени от държавните управления, е значима стъпка към запознаването на обществeността в двете страни с резултатите от работата на Комисията. Така се основава и нужната основа, с цел да се пристъпи към реализирането на процедура на друга договореност от Протокола по член 12 от юли 2022г. – координиране на календар от взаимни празнувания за интервала 2022 година – 2023 година за петте общи исторически персони.

Министерство на външните работи благодари за досегашната активност на Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси и ги окуражава да продължат по-интензивно със своите старания, за довеждане докрай на работата по всички интервали от общата история, в сходство с член 8 алинея 2 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие.

Пълния текст на протокола може да видите ТУК -

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР