В съответствие с дипломатическата практика посолството на Република България в

...
В съответствие с дипломатическата практика посолството на Република България в
Коментари Харесай

Външно: 3 пъти сме информирали Скопие, че ще има делегация на гроба на Гоце Делчев

В сходство с дипломатическата процедура посолството на Република България в Скопие публично е уведомило управляващите в Северна Македония с три вербални ноти (една от 02.02. и две от 03.02), че публична делегация от Република България, ръководена от заместител министър-председателя по публичния ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще постави венец и ще отдаде респект на гроба на Гоце Делчев в Скопие. Поводът е отбелязване на 151-та годишнина от рождението на великия бунтовник “.

Това се споделя в позиция на Министерството на външните работи.

По-рано през днешния ден министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски разгласи, че България към момента не е уведомила Скопие дали ще има своя делегация за честването на 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев на следващия ден.

“Министрите на вътрешните работи на България и на Северна Македония са в непрекъснат контакт, както и посолството на Република България в Скопие с Министерството на външните работи на Северна Македония. Очакваме управляващите на Република Северна Македония да обезпечат безконтролен достъп до църквата " Св. Спас ", където е гробът на Гоце Делчев, както на формалната българска делегация, по този начин и на искащите да се поклонят българи от България и от Северна Македония ”, се споделя още в позицията на Министерство на външните работи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР