„В самия протест има и малко преекспониране, включително и логистично

...
„В самия протест има и малко преекспониране, включително и логистично
Коментари Харесай

Румен Порожанов: В протеста на животновъдите има преекспониране и логистично подпомагане

„ В самия митинг има и малко преекспониране, в това число и логистично подкрепяне за някакви сходни дейности. Целта е да има напрежение, само че не въвеждам политика в цялото това нещо “. Това сподели министърът на земеделието и храните Румен Порожанов в предаването „ Лице в лице “ по bTV.

Той разяснява напрежението измежду животновъдите поради разпределението на 11 млн. лева изключителна държавна помощ, която ще се дава и на дребни, и на огромни ферми.

Според министъра „ няма предпоставки за някакъв драматизъм “.

Той изясни, че става въпрос за една от многото схеми за подкрепяне на бранш „ Животновърство “.

Тази помощ е „ изключителна, обвързвана е с проблемите на пазара на млякото от предходната година със специфичен правилник, който дава алтернатива и през идната година (т.е. тази година, бел. ред.) да се даде опция с национални средства да се направи аналогично финансиране до 11 млн. лева “, изясни Порожанов.

„ Направихме разбор на метода, по който е платено предходната година – тогава са били избрани първо бюджетите за бранш „ Говедовъдство “ и „ Овцевъдство “ и по-късно са изчислени ставките. При това пресмятане се получи, че едрият рогат добитък (говедата) по отношение на овцете има съответствие сред 13:1 и 20:1, което е безусловно незаслужено – сподели той. – Затова дадохме паритет на двете посоки – овце и говеда. В съответния случай ставките, които отидоха в посока овцевъдство и кози са в по-голям размер по отношение на биволи и говеда “.

Именно това породило напрежението измежду животновъдите, както и че „ несъмнено незаслужено е заложено до 200 животни да бъдат подпомагани, а имаме ферми с до 2000 животни “. Това, което можехме да създадем, са диференцирани ставки, тъй че когато фермите са по-големи от 200 животни, да има по-голяма ставка за тях. Ставката понижава гладко, добави министърът. Това е отчасти компенсиране и считам, че това е справедливият метод.

В регламента на никое място не се споделя, че финансирането се дава за дребни ферми, уточни той.

Следващият четвъртък ще има съвещателен съвет по отглеждането на животни, сподели още министърът.

Вижте във видеото какво сподели министърът за мораториума за закупуване на земеделските земи от чужденци: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР