В самия край на мача между Австрия и Северна Македония

...
В самия край на мача между Австрия и Северна Македония
Коментари Харесай

Случаят на Арнаутович: Расизъм или балкански страсти?

В самия завършек на мача сред Австрия и Северна Македония от груповата фаза на европейското състезание по футбол, Марко Арнаутович вкара за 3:1. След това се обърна и нападателно стартира да псува по съперниковите играчи. Последва моментална реакция на съотборниците на австриеца, а капитанът Давид Алаба на пръв взор се опита да му запуши устата.

Какво в действителност се случи? Тълкованията са доста.

Снимка: Reuters

Започваме от локалния балкански спор сред сърби и албанци. Той попада от края на ХХ век и бе в основата на кървавата война в Косово.

Арнаутович е роден във Виена, само че има сръбски корени, както демонстрира и името му. В отбора на Северна Македония има много футболисти с албански генезис. Такъв е и Езджан Алиоски, който беше покрай австрийския нападател, когато вкара попадението.

Снимка: Reuters

Според македонски почитатели, Арнаутович е псувал точно Алиоски, като го е наричал " шиптър ". Думата се употребява с афектиран подтекст от сърби. С нея те назовават албанците и хора с албански генезис.

Повечето сръбски медии напомнят, че минута преди гола на Арнаутович точно Алиоски фаулира много жестоко австриеца Ксавер Шлагер.

Снимка: Reuters

След мача, когато пристрастеностите утихнаха, двамата основни герои поговориха на терена и се прибраха в съблекалнята без напрежение.

Снимка: Reuters

В обществените мрежи пък се появи друга версия. Футболистът със сръбски корени беше разгласен за расист поради метода, по който държи пръстите си след гола. Става дума за знак, който доста наподобява на ОК, само че може и да бъде насочен към организации за расова дискриминация и да значи " бяла мощ ".

So we realize Arnautovic flashed the " white power " symbol and then went on a racist (allegedly anti-Albanian) rant, right?
— Jerrad Peters (@jerradpeters)

Самият Арнаутович отхвърли сходно нещо.

" Не съм расист, в никакъв случай няма да бъда подобен! Имаше прочувствени думи и от двете страни. Но това не би трябвало да е част от футбола. Искам да се извиня за станалото ", съобщи футболистът на Австрия.

Съотборниците му също не обелиха дума за расизъм. Според самия Алаба, Арнаутович просто е много прочувствен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР