В самите преговори поздравих екипите, които са от всички парламентарно

...
В самите преговори поздравих екипите, които са от всички парламентарно
Коментари Харесай

Филип Попов, БСП: Нямаме претенции за министерство

" В самите договаряния поздравих екипите, които са от всички парламентарно показани партии. За това, че приказваме за правораздаване, а не за власт. Когато приказваме за правораздаване хората схващат правдивост, те чакат от страната правдивост. Успяхме да се обединим към тематиката, че търсим правдивост в системата на правосъдната власт, а в центъра ѝ да бъдат сложени законите, ползите на хората и на стопанските субекти ".

Това съобщи Филип Попов от Българска социалистическа партия в студиото на " Денят ON AIR ".

По отношение на закриването на Специализирания съд и прокуратурата не се изисква смяна в Конституцията, посочи социалистът.

" Предложихме няколко неща, тъй като всяка система би трябвало да се реформира. Започнахме от законодателството на Народното събрание. Качеството на законодателството е извънредно значимо ", посочи Попов.

Социалистът разяснява и предлагането на Българска социалистическа партия по отношение на основния прокурор.

" Това, което предложихме, е промяна не във връзка с личността, а във връзка с фигурата. Предложихме две неща - смяна в член 139 от Закона за правосъдната власт, тъй като той уголемява компетенциите на основния прокурор отвън избраните от Конституцията. На второ място - опция за обжалване на отводи за формиране на досъдебни производства, когато са по сигнали за основния прокурор ", акцентира Попов.

Събеседникът сподели, че от Българска социалистическа партия са предложили още Министерството на правораздаването да има централна роля, взаимно с Народното събрание, във връзка с промените в бранш " Правосъдие ".

" Във връзка с Висшия правосъден съвет също имаше доста предложение - да няма пленум на Висш съдебен съвет, да има пленум на съдиите, на прокурорите. Всички тези неща обаче, изискват конституционно болшинство ", съобщи социалистът пред Bulgaria ON AIR.

Той осведоми, че е имало и оферти за понижаване на мандата на основния прокурор.

" Правосъдната ни система да престане да бъде приходна организация. Тази 4% такса на процедура стопира достъпа до правораздаване на доста български жители ", акцентира Попов.

Имена на министри не са спрягани, само политики и цели в другите области са били обсъждани, посочи социалистът.

" Нямаме никакви искания към министерство. Не сме водили сходни договаряния ", приключи той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР