В съдебната система упорито се говори, че следващият директор на

...
В съдебната система упорито се говори, че следващият директор на
Коментари Харесай

Оправно момче е фаворит за шеф на следствието

В правосъдната система настойчиво се приказва, че идващият шеф на националното разследване ще е Ясен Тодоров

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет откри процедурата за избор на идващия шеф на Националната следствена работа през вчерашния ден. 5-годишният мандат на сегашния - Борислав Сарафов, изтича през декември. Шефът на следствието е и зам.-главен прокурор. В правосъдната система настойчиво се приказва, че идващият шеф на националното разследване ще е Ясен Тодоров. В записа от аферата " Яневагейт " Тодоров бе избран от тогавашната шефка на Софийски градски съд като " оправно момче " във Висш съдебен съвет, пише .

Кандидатури могат да издигат не по-малко от трима от членовете на Прокурорската гилдия на съвета, основният прокурор и министърът на правораздаването. Номинациите могат да се вършат в двете следващи съвещания на колегията, последващи вчерашното, т.е. на 28 септември и на 5 октомври. След като бъде номиниран, претендентът би трябвало да показа писмена идея за работата си като началник на следствието.

Според хронограмата изборът на шеф на Национална следствена служба ще е на 9 ноември. Мандатът на този Висш правосъден съвет обаче изтича на 3 октомври. А Народното събрание не избра 11-те членове от своята квота в съвета (петима от тях за прокурорската гилдия и шестима за съдийската) и по този начин идващият съвет е в повърхностен състав - единствено от магистратската квота и тримата членове по право - основния прокурор и ръководителите на двете висши съдилища. Чуват се отзиви, че съветът може да работи в повърхностен състав, само че при тази догадка Прокурорската гилдия няма да има задоволително гласове, с цел да организира избора на 9 ноември.

Затова откакто съветът откри процедурата за избор на нов началник на следствието, основният прокурорИван Гешев разяснява, че всички чакат решението на Конституционния съд за мандата на Инспектората към съвета, което ще засегне и работата на Висш съдебен съвет. Другата седмица Конституционен съд би трябвало да се произнесе дали правосъдните инспектори могат да останат на поста си и след края на мандата си, в случай че Народното събрание не е избрал нови. Мандатът на основния контрольор Теодора Точкова, както и на инспекторите изтече преди повече от 2 години. Те обаче отхвърлят да се махнат от постовете си с оправданието, че вършат положително на системата, която не може да остане без инспекторат. Такова мнение застъпва по конституционното дело и самият Гешев.

Гешев изрази вяра, че при обстановката в страната с голям брой рецесии - икономическа, обществена, политическа, няма да възникне и конституционна такава, част от която би била невъзможността Висш съдебен съвет да упражнява конституционните си и законови пълномощия. " Директор на Национална следствена служба се избира с 8 гласа. Към момента, при някои от хипотезите, Прокурорската гилдия може да не разполага с нужния брой членове, с цел да упражни законовите си пълномощия в цялостен размер. Както ми сподели сътрудник прокурор: Г-н Гешев, в случай че решите да подадете оставка, няма да има кой да Ви я одобри ", сподели основният прокурор.

Предизвестен ли е изборът

Соченият за любимец Ясен Тодоров стана зам.-шеф на следствието предишния декември, а преди този момент се спрягаше и за идващ основен правосъден контрольор на мястото на " безконечната " Точкова.

Завършилият школата на Министерство на вътрешните работи в Симеоново Тодоров е емблематична фигура в правосъдната система. И един от пламенните бранители на сегашния основен прокурорИван Гешев. Беше и от най-близкото лоби на Сотир Цацаров, до момента в който той беше отпред на прокуратурата.

След като изтече мандатът му на член на Висш съдебен съвет, Тодоров се върна в столичното разследване. Но доста бързо бе командирован в националното разследване и прекара в командировка към 2 години. Командированите магистрати по предписание са по-лесно подвластни от шефовете си, които когато и да е могат да прекратят покачването им. Близо година и дъщерята на Тодоров - Теодора Тодорова, беше командирована от Районната прокуратура в Сандански в Софийската районна прокуратура, отново със заповед на Цацаров. През юли 2019 година Тодорова беше назначена на титулярно място в София. Преди това, през 2015 година, до момента в който татко ѝ беше във Висш съдебен съвет, Тодорова беше назначена без конкурс в администрацията на основния прокурор.

Колкото до сегашния началник на НСлСБорислав Сарафов, той не е от най-близкия кръг на Гешев. Но пък практиката в системата е, в случай че някой началник има сполучлив първи мандат, да получи и втори. Трудно е да се каже какъв брой е сполучлив мандатът на Сарафов, защото обществена информация за работата на следствието на процедура липсва. " Сега " опита да се свърже със Сарафов, с цел да го попита дали би се състезавал за втори мандат, само че той не подвигна телефона си.

Служебният правосъден министър Крум Зарков към този момент разяснява, че няма да се поколебае да употребява правото си да издигне номинация. Явно е обаче, че даже Зарков да издигне някого, той няма никакъв късмет против индивида, който Гешев реши да направи началник на следствието. Затова е под въпрос въобще дали някой би се съгласил да бъде номиниран от министъра.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР