В съда е бил внесен обвинителен акт срещу задържаната в

...
В съда е бил внесен обвинителен акт срещу задържаната в
Коментари Харесай

Внесоха обвинителния акт срещу българката Мира, арестувана в Турция за тероризъм

В съда е бил импортиран обвинителен акт против арестуваната в Турция българска гражданка от кюрдски генезис Мира Яшар и нейният другар британецът Джоузеф Робинсън. Обвинителният акт от седем страници е импортиран в 3-ти съд за тежки закононарушения в град Айдън. Обвинението против Робинсън е за участие в терористична организация, а против Мира Яшар – по-леко - за агитация на въоръжена терористична организация. Британецът може да получи сред 5 и 10 години, а българката – сред 3 и 5 години отнемане от независимост, оповестява БНР.

Младият мъж остава в ареста, а момичето е на независимост под правосъден надзор и не може да напуща страната.

Двамата бяха арестувани на 27 юли в курортния град Дидим, където са били на отмора и среща с родственици на Мира. След като през 2014 година напуща английската войска, Робинсън се среща в обществените мрежи с кюрдски деятели. През юли 2015 година лети за Сюлеймания в Иракски Кюрдистан, след което се причислява към силите на сирийските кюрди и в границите на три седмици получава военно образование. Обвинен е в участие в Съюза на кюрдските общности, Кюрдската работническа партия, Партията либерален съюз, Силите за национална отбрана, които Турция смята за едно.

Преди 20 месеца в обществените мрежи се срещат с Мира и по-късно стартират връзка. Тя е упрекната, че в профилите си е разпространявала фотоси и послания на считани от Турция за терористични кюрдски организации.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР