В съд в Париж днес започна процесът относно прекомерните разходи

...
В съд в Париж днес започна процесът относно прекомерните разходи
Коментари Харесай

Започна ново дело срещу Саркози

В съд в Париж през днешния ден стартира процесът по отношение на несъразмерните разноски на кандидат-президентската акция на Никола Саркози през 2012 година На първото съвещание в правосъдната зала не присъстваше някогашният президент. Подсъдими са общо 14, съобщи Франс прес.

Предвижда се делото да продължи един месец. То трябваше да стартира в средата на март, само че бе отсрочено поради постъпване в болница на юриста Жером Лаврийо, който е основна фигура по проблема. Процесът стартира месец и половина, откакто Саркози бе наказан по друго дело на три години затвор, две от които условно, за корупция и търговия с въздействие.

Новото дело е известно под името " Процес Бигмалион " по името на организацията за връзки с обществеността, обвързвана с партията Съюз за национално придвижване, осведоми Българска телеграфна агенция. По него Саркози може да получи до една година затвор и санкция от 3750 евро. На 14 юни той ще бъде разпитан в съда.

Останалите подсъдими, които са някогашни фрагменти на Бигмалион или на Съюза за национално придвижване, са упрекнати за образуване и съучастничество в лъжлива система за издаване на подправени фактури. Саркози обаче е упрекнат, че е позволил да се създадат несъразмерни разноски, макар няколко ясни предизвестия за рисковете от превишаване на допустимия предел. Обвинението счита също, че Саркози несъмнено се е възползвал от лъжливата скица за подправени фактури, която му е разрешила да разполага с доста повече средства от позволеното от закона - минимум 42,8 милиона евро общо, или близо двойно от законния предел към 2012 година (22,5 милиона евро).

Единственият обвиняем, който е признал виновност, е юристът Жером Лаврийо, който по това време е бил заместник-директор на предизборната акция на Саркози и шеф на канцеларията на шефа на Съюза за национално придвижване Жан-Франсоа Копе.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР