В съботния ден /18-и декември/ от 11 часа Държавна опера

...
В съботния ден /18-и декември/ от 11 часа Държавна опера
Коментари Харесай

Много изненади за най-малките от бургаската опера

В съботния ден /18-и декември/ от 11 часа Държавна опера – Бургас ще сътвори мотив за въодушевление и за децата, и за техните родители с празничното утро " Дядо Коледа идва в Операта “. Децата ще посрещнат положителния белобрад дъртак, който ще им донесе дълго чаканите дарове на красиво завършената сцена, украсена с огромна елха. Ще бъде показан и спектакълът " Снежанка и седемте джуджета " по музика на Атанас Косев.  Детската аудитория ще наблюдава вълнуващия сюжет на приказната история от Братя Грим, с която ние, възрастните, сме израснали и с която сме разказвали нашите деца – за нежното момиче Снежанка, нейната зла и отмъстителна мащеха, за седемте джуджета – Професора, Кихльо, Смешко, Любопитко, Всезнайко, Мърморко и Малчугана, които одобряват красивото момиче с бяло като сняг лице и черна като абанос коса в своя свят, в който господства добротата, толерантността, възприятието за дълг и взаимопомощ.

Обичаната приказка за Снежанка и джуджетата ще показват солистите: Шмилена Султанова – в ролята на Снежанка, Лина Пеева – като злата Царица, в облика на Принца, избавител на Снежанка, и Огледало – Милен Динолов /който ще влезе в ролята и на Огледалото/, Разказвачът, който показва на аудиторията главните герои и линии в сюжетното развиване, ще бъде Бранимир Недков, Професора – Калина Попова, Кихльо – Мирослав Димитров, Смешко – Александър Перпериев, Любопитко – Весела Апостолова, Всезнайко – Петър Тихолов, Мърморко – София Ловджиева, Малчугана – Мария Добрева.

Режисьор на постановката за деца е Дарина Главанакова-Бакърджиева, сценографията е на Иван Токаджиев, танците са дело на Галина Калчева, Помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов. В спектакъла за деца вземат участие и актьори от балетния състав на Държавна опера – Бургас.

“Прекрасно е, да предаваш магията на музиката на децата! “, споделя помощник-режисьорът на постановката Петър Тихолов, който влиза в ролята на най-високото джудже – Всезнайко, в изявление за Общинско радио " Гласът на Бургас “ във връзка юбилейното петдесето зрелище на спектакъла за деца " Снежанка и седемте джуджета “, което беше през м. февруари т. год. Той споделя за отговорността, която оперните актьори поемат, възпитавайки от сцената децата и младите фенове.

Творческото дългоденствие на постановката се дължи на прелестната музика и сюжет, на майсторската постановка и чудесното артистично наличие на всички, които в съботния ден на 18-и декември ще зарадват най-малките фенове.

Спонтанни, бурни и изпълнени с детска непорочност и религия в положителния завършек на всяка приказка са реакциите на детската публика в края на всеки театър на " Снежанка “. Децата са най-точният барометър за искреността в изкуството и наблюдават цялото деяние с внимание. Те реагират на трагичните завръзки в сюжета, които всички знаят, само че всякога още веднъж, и още веднъж съпреживяват перипетиите на положителното момиче с тежка орис, преследвано от злата си мащеха, само че закриляно от благородните джуджета. На финала децата в Зала Опера бурно показват насладата си от щастливия завършек на приказката. Важен е поучителният положителен край, който дава вяра, че Доброто може да господства освен в приказките, а и в действителния живот – в случай че съблюдаваме полезностите, в които сме възпитавани.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР