В съботната вечер предлагаме операта Язон“ от Франческо Кавали, записана

...
В съботната вечер предлагаме операта Язон“ от Франческо Кавали, записана
Коментари Харесай

Забравеният Язон“ на Франческо Кавали

В съботната вечер предлагаме операта „ Язон “ от Франческо Кавали, записана в залата на „ Операта на нациите “ в Женева на 3 февруари 2017 година.
Франческо Кавали написа операта Язон през януари 1649 година, когато е на върха на триумфа и славата.
Произведението е показано за пръв път на Венецианския карнавал като мозайка от контрастни епизоди. Операта се концентрира основно върху любовта на Язон и Медея. Мелодиите на Кавали са удивително вълнуващи. Ламентите са несравними и са своебразни кулминационни точки в творбата. Музиката подчинява драмата и „ Язон “ е като че ли равновесието сред песента и речта. Елементи на комедията и нещастието се застъпват и примесват.
„ Язон “ е най-популярната и най-често поставяна опера през XVII век. Кавали трансформира гръцкия мит за Язон, Медея и Златното руно в пиеса за свободния и превзет от омаята на удоволствията град Венеция. Операта е изпълнена с комични и трагични подиуми, подиуми на полудяване, подиуми на заспиване, героични подиуми и борби, визира проблематиката обвързвана с политическата и религиозна власт.
Либретистът Джачинто Андреа Чиконини интерпретира свободно мита, фокусирайки се с изключение на върху сантименталните прекарвания на Язон и Медея и върху страданието на Егей и Хипсипила (в либретото – Егео и Изифиле). Мелодраматичното секване на любовните линии се организира сред тези четири съществени персонажа. Историята е цялостна с обрати и второстепенни драматургични линии, свръзани с останалите герои, което прави сюжета много комплициран и безизходен.  
В днешно време заглавието се извършва рядко. Женева показва нова продукция на от дълго време забравения шедьовър във версия, особено готова от диригента Леонардо Гарсия Аларкон.
Постановката е дело на италианската режисьорка Серена Синигалия, която през сезона 2014/2015 година сложи извънредно сполучливата „ Тоска “ във Венецианския оперен спектакъл „ Ла Фениче “.
Тя ситуира действието в небе изпълнено с облаци, а оркестрината е повдигната оптимално покрай равнището на сцената. Капела Медитеранеа свири под палката на Леонардо Гарсия Аларкон. Аржентинец, роден в Швейцария, диригентът се утвърждава като един от огромните експерти в бароковата музика. Маестрото се радва на извънредно сполучлива кариера. Неговите задължения в Женева стартират с Ариоданте, а незабавно по-късно е поканен да дирижира и Алчина през февруари 2016 година. След като учи при един от най-хубавите диригенти на барокова музика, неговият съотечественик Габриел Гаридо, през 2005 година Леонардо Гарсия Аларкон основава собствен личен отбор – Капела Медитеранеа. Заедно с този състав той откри сезона 2016/2017 година в парижката Опера Гарние с „ Елагабал “, също от Франческо Кавали.

В функциите ще слушате:
Алинда, прислужница на Изифиле – Мариана Флорес
Аморе, Любовта (Купидон, страж на Изифиле) – Мери Феминиър
Бесо, Капитан на бойците на Язон – Гюнеш Гюрле
Делфа, прислужница на Медея – Доминик Вис   
Демо, джудже от двора на Егео – Мигран Агаджанян
Егео (Егей), цар на Атина – Раул Хименес   
Херкулес, аргонавт – Александър Милев
Язон, лидер на аргонавтите – Валер Сабадус
Юпитер, господ – Уилард Уайт
Изифиле (Хипсипила), кралица на Лемнос – Кристина Мкитарян
Медея – кралица на Колхида – Кристина Хамарстрьом
Орест, поддръжник на Изифиле – Уилард Уайт
Соле (Слънцето, Аполон), страж на Медея – Серена Перну
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР