В съботната вечер на 18 май bTV Репортерите ще повдигне

...
В съботната вечер на 18 май bTV Репортерите ще повдигне
Коментари Харесай

bTV Репортерите за новите разделителни линии, които Унгария чертае в Европа

В съботната вечер на 18 май bTV Репортерите ще повдигне завесата към Унгария на Виктор Орбан, към страха от мигрантите и Сорос, и към пропагандата и подправените вести в навечерието на изборите за нов Европейски парламент.

Във топрепортерът на bTV Новините Иван Георгиев и операторът Борис Пинтев ще покажат по какъв начин четвърт век по-късно събитията в Европа се повтарят, единствено че с противоположен знак.
Снимка: btvnovinite.bg
През лятото на 1989 година дребното градче Шопрон на унгарско-австрийската граница е сцена на исторически събития. Униформени бойци режат телената ограда в досегашната „ полоса на смъртта”, а за 700 източногерманци, летували на езерото Балатон, „ Желязната завеса “ е вдигната, година преди рухването на Берлинската стена.
Снимка: btvnovinite.bg
Сълзите от благополучие съхраняват за историята символичното начало на един дълго чакан край, а Унгария става първата страна в Източния блок, направила крачка към демокрацията и рухването на границите.

Точно 26 години по-късно екип на bTV Репортерите ще покаже по какъв начин хиляди имигранти от Близкия изток и Централна Азия срещнаха стена на унгарско-сръбската граница по пътя си на Запад през 2015-а. И още веднъж сълзи сложиха началото на развой, в който Унгария стартира да трансформира ориста на Европа. Така, в пика на имигрантската вълна, от стъпканите поля на юг от Будапеща се родиха нови герои.

Защо Централноевропейският университет и фондация „ Отворено общество” се оказаха нежелани в Будапеща и по какъв начин страхът потвърди, че е най-силният политически афродизиак – отговорите единствено в bTV Репортерите, тази събота, незабавно след централната емисия вести.

Филмът „ Граници “ е част от журналистическата поредност на bTV Новините „ Промяната Европа “, отдадена на идния евровот и провокациите, пред които се изправят България и страните-членки на изменящия се Европейски съюз. Проектът е израз на устрема на редакцията с най-високо доверие в България да даде на феновете на bTV всеобхватна и справедлива картина за процесите, които дефинират посоката и качеството на живота на хората и се осъществя в ефира на новините и настоящите излъчвания на bTV и bTV Radio, както и в специфична секция на btvnovinite.bg.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР