В събота в шведския зимен център Йостерсунд стартира световната купа

...
В събота в шведския зимен център Йостерсунд стартира световната купа
Коментари Харесай

Владимир Илиев: Хубаво е, че през сезона ще имам близък човек до себе си

В събота в шведския зимен център Йостерсунд започва международната купа по биатлон. На трасето там през март Владимир Илиев стана първият българин, спечелил орден от международно състезание при мъжете. Троянецът се пребори за среброто в самостоятелния старт на 20 км. “24 часа” откри Илиев на летището в Стокхолм и поговори с него за идния сезон.

- Чакането свърши, по какъв начин се чувстваш преди началото на сезона?

- Нормално, най-важното е, че съм здрав. Смятам, че съм в прилична форма. Каква в действителност е тя, ще стане ясно още след второто съревнование в Йостерсунд. Няма по какъв начин да си сигурен, преди да си се сравнил с конкуренцията. Аз по принцип потеглям по-трудно в сезона. Надявам се в този момент обстановката да се промени. Сложната част от годината с натоварването при подготовката към този момент завърши. Сега ще си проличи каква работа сме свършили. Идва по-лесният вид като тренировки, само че пък и напрегнато при надпреварите. Това прави биатлона доста забавен.

- Има ли нещо по-различно, върху което подчертава при подготовката за новата акция?

- Да, имаше неща, на които взехме решение да обърна повече внимание. Това са скоростните тренировки и стрелбата с нараснал пулс. С нея се опитваш да пресъздадеш обстановка като при съревнование, която, естествено, няма по какъв начин да се получи напълно същата. Поставяш се обаче в нея и гледаш да изгладиш нещата. Но това няма по какъв начин да ти помогне на трасе като в Йостерсунд. Силният вятър е в положение да ти скапе старта и не можеш да прецениш действително на какво равнище си.

- По-различно ли ще е това завръщане в Йостерсунд след сребърния орден през март, който е първи за България от международно състезание?

- Предполагам, че като стъпя на трасето, в главата ми ще нахлуят хубавите мемоари. Така се случва, че стартовете в Йостерсунд са близо тази година поради международното през март, а в този момент по традиция там започва сезонът. Иначе за мен трасето или мястото няма значение. Важното е в каква форма се намираш.

- Какви цели си си сложил за сезона?

- Както постоянно, те са положително показване на международното и европейското състезание. Дано се запазя здрав до тях. За нас, българите, които участваме и на двете, тази година е по-удачният вид, при който първо ще е международното, а след това европейското. Досега беше противоположното. На международното огромните сили вземат участие с най-хубавите си състезатели, а на европейското 95% от тях не идват. Така първо ще мине най-важното съревнование, а по-късно второто по значимост. Този сезон се целя и в по-добри резултати в международната купа.

С всяка година ставам по-опитен, ориентирам се по-добре в обстановките. Трябва да употребявам това, с цел да реализирам по-предни класирания.

- Започваш този сезон и с вест в персоналния си живот. Чрез фейсбук бе официализирана връзката ви с националката по биатлон и твоя съгражданка от Троян Милена Тодорова. С какво това ще промени сезона?

- По-различно ще е сигурно. По принцип в годините по време на сезона съвсем не се прибирам в България. Сега ще бъдем дружно с нея. Хубаво е да имаш непосредствен човек до себе си, когато си надалеч от родината.
 Снимки: Владимир Иванов, Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР