В събота (утре) доброволци ще чистят от извора ù до

...
В събота (утре) доброволци ще чистят от извора ù до
Коментари Харесай

Доброволци ще чистят 22 км от река Арда - от извора ù до Смилян

В събота (утре) доброволци ще чистят от извора ù до смолянското село Смилян, на разстояние към 22 километра. Начинанието е част от самодейността на за разчистване на водоеми в България #ИзбериВодата.
Река Арда е извънредно значима както за локалните хора, по този начин и аз туристите, посещаващи красивия ни регион. Участъкът от 22 км е извънредно амбициозно начинание, за който ще са нужни доста сръчни ръце. Затова да обединим сили: кореняци от Коритото, запалянковци и туристи от България и чужбина...да почистим крайбрежията на реката от самото ù начало. Осигуряваме храна по време на чистенето, както и настаняване в къщи за посетители за петък и събота за доброволците от надалеч. А за премия организираме изящен преход до връх Ком в неделя, заяви организаторката Марияна Баракчиева.  
Тя е родом от Смилян. Дълго време е работила в чужбина. Преди към година взема решение да се върне в България и да опита да подреди живота си тук. В момента живее в Смолян.
 Река Арда преля над мост, който е единствен за седем села Река Арда преля над мост, който е единствен за седем села
За часове река Арда внезапно подвигна равнището си и заля мост, който е единствения път за седем села и махали. Количеството на падналия дъжд...
„ С другари постоянно се разхождаме измежду природата и се възмущаваме какъв брой доста отпадък има изхвърлен към реката и пътеките. Все си мислим, че би трябвало нещо да се направи, само че по този начин и не ни останаха сили поради короната - беше турбулентен интервал. Но най-сетне взехме решение, че би трябвало да се работи. Така организирахме почистването. Смятаме, че е добра концепция да се стартира от самия извор на реката. Има много сметища, изхвърлени с камиони. Най-вероятно за тях ще би трябвало да подаваме сигнали до Регионална инспекция за опазване на околната среда, тъй като с такива огромни няма да можем да се оправим сами, само че като почистим от извора, ще знаем, че повече няма да се спускат отпадъци към село Смилян, да е чисто началото “,заяви Баракчиева.
През последните дни запалянковците посетили учебните заведения в Смилян и Арда. Разговаряли с децата, с цел да схванат какво се случва с природата, като изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места.
За доброволците ще бъде обезпечено всичко - ръкавици, чували, храна, настаняване.И най-после - чудесна планинска разходка.
„ Събираме се в 10 часа тази събота, в центъра на село Смилян, до читалището и музея на фасула. Там ще забележим какъв брой хора сме, ще се разделим на по-малки групи и всяка ще стартира в избрана зона от този сектор. Получихме доста поддръжка от локалните бизнеси. Пекарната в Смилян ще ни направи пита с шоколад, от мандрата ще ни създадат сандвичи за денем. От механата ще ни създадат храна и питиета за след почистването. В локална къща за посетители ще настанят доброволци, които идват от София, Пловдив и по-далечни краища. Получава се доста приключен уикенд. Даже в неделя сме организирали поход до връх Ком, с помощта на една доста надарена планинска лидерка от Смилян. Всички доброволци, които желаят да се включат, да прегледат хубостите на Родопите след свършената работа, са добре пристигнали “, споделя момичето. Обещанието й е за логичен и прелестен уикенд.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР