В събота управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев разкри

...
В събота управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев разкри
Коментари Харесай

БСП ще сезира прокуратурата за източването на Здравната каса

„ В събота шефът на Здравната каса доктор Дечо Дечев разкри по какъв начин се ръководи здравната ни система от ръководството на Борисов и къде отиват парите на българските жители. Д-р Дечев изясни, че има проведена система за отчитане на действия, които са били в по-малък размер или изобщо не са осъществявани. Също по този начин, той разясни, че за едно лекарство за частна болница се заплаща 7 пъти по-висока цена, в сравнение с за държавна или общинска болница - в случай че едно лекарство е 150 лв. за държавна или общинска болница, за частна болница цената внезапно неизвестно по каква причина скача 7 пъти и коства 1500 лв..Ние знаем повода – да се източва Здравната каса ”. Това съобщи заместник- ръководителят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев на конференция в централата на партията. Той разяснява, че това се случва поради лобистките текстове, вкарани от парламентарната група на ГЕРБ, които узаконяват тази кражба на гърба на българските жители.

„ Всичко това можеше да бъде избегнато, в случай че през 2018 година вотът на съмнение на левицата на тематика опазване на здравето бе признат. Още тогава сигнализирахме за тези проблеми ”, акцентира Стойнев. „ Това държавно управление към този момент има наименование- държавно управление на източването. Източване на язовири, източване на Здравната каса. Няма система, която да действа обикновено. Институциите са пропити от непросветеност и от всичко това страдат българските жители ”, сподели социалистът.

Стойнев напомни предлагането на Българска социалистическа партия държавните и общински лечебни заведения да не бъдат търговски сдружения, с цел да може всички български жители да имат достъп до качествено опазване на здравето и с цел да се спре източването за здравната система. „ Ще сезираме прокуратурата да направи инспекция в Министерството на здравеопазването по отношение на изказванията на доктор Дечев, тъй като съгласно нас е налице проведена, координирана и осъществявана с административна защита кражба на здравните осигуровки на българските жители. Това деяние заплашва живота на жителите, пациентите и утежнява работата на лекарите и медицинския личен състав ”, сподели Драгомир Стойнев. Георги Михайлов: От три години стоим с едни и същи проблеми, а средствата за опазване на здравето порастват " От самото начало Българска социалистическа партия слага всички въпроси, наранени в изявлението на шефа на НЗОК, и по отношение на тях беше и импортираният преди няколко месеца избор на съмнение. Реформите, които се обещаваха в областта на опазването на здравето, моделът на ръководство и финансиране, електронната здравна система, както и търговете за продажба на лекарства - нищо от това не е изпълнено към този момент три години и на процедура ние стоим на едно място с едни и същи проблеми, без значение, че се усилват всяко година вноските и публичните средства за опазване на здравето ".

Това съобщи проф. Георги Михайлов, депутат от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ". По негови думи Българска социалистическа партия от край време предлага регионализация на опазването на здравето, защото Европейската комисия регистрира, че смъртността от най-социалнозначимите болести у нас е поради това, че 80% от лечебните заведения в страната се намират в 4 града в България. " Регионалният принцип на развиване на опазването на здравето е извънредно значим, с цел да може всеки български жител в избрания час да получи точната диагноза и точното лекуване. Ние сме преди всичко в Европейски Съюз по смъртност от така наречен ранна предотвратима гибел ", сподели още проф. Михайлов. Десислав Тасков: Специалистите по здравни грижи и медицинските сестри бяга лъгани неведнъж " Специалистите по здравни грижи и медицинските сестри бяха лъгани нееднократно- това се загатва и в думите на Дечо Дечев. " - съобщи доктор Десислав Тасков на конференция в централата на левицата. Според Тасков, в приблизително огромна европейска страна, в 21-ви век, да бъдеш съответно лекуван единствено когато имаш обществена опция, е извънредно шокиращо. " Балонът се пука, не можем да продължим повече по този начин. Трябва да отменим този модел на финансиране. Не можем да приказваме за влизане на търговски и застрахователни сдружения, когато 5 милиарда лв. излизат от джоба на всеки един от нас. Не може българинът да би трябвало да бърка по-дълбоко в джоба си, а да не могат да се остойностят здравните услуги за него. Болниците, държавните и общинските публични заведения не би трябвало да бъдат търговски сдружения. " - добави още той по тематиката. Д-р Тасков подсети, че бяха отпуснати 50 млн. лв., които не доближиха до българските жители. Бяха отпуснати още 250 млн. лв. от парите на Здравната каса и още веднъж не доближиха до жителите. Увеличени бяха цените на клиничните пътеки, само че това не докара до увеличение на заплатите на медицинските сестри и експертите по здравни грижи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР