В събота тайванските гласоподаватели отиват до урните, за да изберат

...
В събота тайванските гласоподаватели отиват до урните, за да изберат
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: В Тайван започнаха избори, които могат да разтърсят света

В събота тайванските гласоподаватели отиват до урните, с цел да изберат нов президент в непредсказуема конкуренция сред трима претенденти, която се следи от близко във Вашингтон, Пекин и други столици по света, написа The Wall Street Journal, представен от " Фокус ".

Президентът Цай Ингвен, която постоянно е обект на гнева на Пекин, би трябвало да се отдръпна през май заради рестриктивните мерки на мандата след осем години на власт. Който и да заеме най-високия пост, ще бъде изправен пред тежки провокации както във вътрешен, по този начин и в интернационален проект, в изискванията на геополитическа неустановеност.

Избирателите показват угриженост за ниските заплати, високите цени на жилищата и дефицита на електрическа енергия, само че както и при предходните президентски избори, най-същественият въпрос, който витае над тазгодишния избор, е бъдещето на връзките на Тайван с Пекин.

Цай и ръководещата Демократична прогресивна партия насочиха самоуправляващия се остров към политическа и икономическа посока, отдалечаваща го от Пекин, като вместо това развиват по-тесни връзки с Вашингтон. Пекин отговори с военни учения и икономическа насила, заплашвайки с още повече, в случай че Тайпе продължи да върви по този път.

Повече от 19 милиона души имат право да гласоподават в към 17 000 изборни секции, които са отворени от 8 до 16 ч. локално време. Няма екзитполове и окончателните резултати се чакат най-рано вечерта.

Кандидатът на ръководещата партия, вицепрезидентът Лай Чинг-те, е изправен пред двама опозиционни кандидати, като и двамата поддържат по-приятелски метод към Китай.

Хоу Юи, някогашен почитан служител на реда и сегашен кмет на град Ню Тайпе, най-населеният град в Тайван, е лидер на кандидат-президентската листа на Националистическата партия. Ко Уен Дзъ, някогашен доктор и кмет на столицата Тайпе, се издига като сериозен кандидат и претендент на трета партия със своята новосъздадена Тайванска национална партия.

Във Вашингтон администрацията на Байдън е затаила мирис по отношение на резултата от изборите, загрижена дали отговорът на Пекин може да скапе неотдавнашното стабилизиране на връзките сред Съединени американски щати и Китай.

Американски чиновници се готвят Китай да усили натиска върху Тайван след изборите в събота, изключително в случай че Лай завоюва президентството, са декларирали чиновници и експерти по външна политика.

Комунистическото държавно управление на Китай, което твърди, че Тайван е негова територия, макар че в никакъв случай не е управлявало тук, нарисува Лай и неговия вицепрезидент, до края на предходната година в действителност дипломат на Тайпе във Вашингтон, като последователи на независимостта на Тайван, което е алена линия за Пекин.

Пекин към този момент ускори натиска върху Тайван преди вота.

Министерството на търговията на Китай във вторник съобщи, че обмисля разширение на проектите за прекъсване на пониженията на митата върху разнообразни вносни артикули от Тайван, в това число селскостопански артикули, морски блага и авточасти. Пекин също стартира данъчно следствие на снабдител на Apple Foxconn.

Според специалисти изборите в Тайван имат съществено геополитическо значение. Местните управляващи не крият опасенията си, че Китай може да се намеси в демонстрацията на воля.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР