В събота се проведе 15-ото шествие София Прайд в подкрепа

...
В събота се проведе 15-ото шествие София Прайд в подкрепа
Коментари Харесай

Заставаме зад вас. Проведе се 15-ият София Прайд

В събота се организира 15-ото шествие София Прайд в поддръжка на равноправието на хората от ЛГБТ общността в България. Мотото на тазгодишния Прайд е „ Горди да бъдем “.

Първото такова шествие се проведжда през 2007 година, когато посетителите са стотици. По информация на уредниците през 2021 година те са били към 10 000.

"С видимостта си прайдът разкрива ЛГБТИ общностите като законна част от обществото – български гласоподаватели и данъкоплатци, които имат потребност и право да слагат пред овластените своите проблеми и да желаят тяхното разрешаване ", написаха уредниците на Facebook страницата на събитието.

Сред желаните промени са закононарушенията на хомофобска основа да бъдат вписани в Наказателния кодекс като утежняващо виновността събитие, да бъде въведена облекчена и финансово налична административна процедура за смяна на гражданския пол, както и въвеждане на правна форма за уредба на персоналните и имуществени връзки на сътрудниците в еднополови двойки.

Редица посолства приветстваха събитието и насочиха послания към общността. Сред тях са тези на Англия, Италия, Люксембург, Съединени американски щати, Ирландия, Норвегия, както и европейският комисар по въпросите на равнопоставеността, Хелена Дали

"Заставаме зад вас и осъждаме строго всяка форма на дискриминация, принуждение или език на омразата ", сподели посланичката на Италия Джузепина Дзара във видеообръщение в обществените мрежи.

"Най-успешните, най-проспериращите, най-отворените общества са тези, които прегръщат и честват разнообразието ", сподели посланикът на Англия Роб Диксън .

Преди шествието в центъра на столицата се организира концерт, на който взеха присъединяване реализатори като Hayes & Y, Камелия, Мила Роберт, Рут Колева, Папи Ханс и украинският реализатор Constantine, който идва в България с балета си.

В събота се организираха и две шествия "в отбрана на обичайното българско семейство и брака сред мъж и жена ", заяви Българска телеграфна агенция. Става дума за "Похода на фамилията " и "Шествието за свободата на фамилията ".

Събитието беше подкрепено от Българската православна черква. "Във времена като днешните повече от всеки път имаме потребност да почитаме тайнството на църковния брак ", сподели отец Пламен Мирянов, представен от организацията.

ЛГБТ общността в България е обект на чести хомофобски офанзиви. Една от тях е против Михаил Стоянов, който беше погубен в Борисовата градина през 2008 година от група, която „ прочиствала “ парка от гей мъже. Във връзка със случая преди дни Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) взе решение, с което упорства България да запише в Наказателния кодекс, че закононарушенията на хомофобска основа са утежняващо виновността събитие.

През 2019 година жена улицата от чужд мъж в София, който я нарекъл "педал ". През 2020 година деца при хомофобска акция в Пловдив, проведена от младежи в обществените мрежи. В края на 2021 година група националисти нахлуха в ЛГБТ пространство и момиче.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР