В събота сърбите от северната част на Косово официално подадоха

...
В събота сърбите от северната част на Косово официално подадоха
Коментари Харесай

Кризата в Косово: Рискована игра на всичко или нищо“

В събота сърбите от северната част на Косово публично подадоха своите оставки от всички политически, правосъдни и административни постове в институциите на Косово. Оставките остават в действие, до момента в който Прищина " не стартира да съблюдава интернационалното право и всички съглашения, подписани в Брюксел ", настояват от Сърбия. За да се върнат в институциите, сърбите от Севера, които са близки до управляващите в Белград, желаят от държавното управление, ръководено от Албин Курти, да отдръпна решението за пререгистрация и да сътвори Съюз на сръбските общини (ССО).

Въпреки че отдръпването от институциите беше " асо в ръкава " на сърбите от север, с цел да разубедят управляващите в Прищина от избрани дейности като по време на предходни рецесии, тази концепция беше изоставена шест пъти преди този момент, постоянно по искане на президента на Сърбия Александър Вучич. Този път такова искане нямаше и точно подаването на оставка от институциите направи актуалната рецесия в Косово по-сериозна от преди.

Последната капка този път беше решението на косовските управляващи да отстранят краткотрайно от служба шефа на полицията в северната област Ненад Джурич, откакто Джурич отхвърли да извърши проекта на косовското държавно управление за пререгистрация, който планува връчване на предизвестия и санкции на тези притежатели на транспортни средства, които към момента не са сменили регистрационните си табели на " РКС ".

Директорът на Института за териториално икономическо развиване (InTER) Драгиша Миячич счита, че обстановката в северната част на Косово е извънредно сериозна, изключително в случай че се вземе поради фактът, че служители на реда от сръбска народност са напуснали косовската полицейска работа.

" Това сътвори вакуум в сигурността, който не може да бъде напълнен от членовете на КФОР, защото те нямат мандат да извършват полицейски функционалности, а е рисково да бъде напълнен с служители на реда от албанска народност, тъй като локалното население ще го схване като провокация и акт на неприязън ", споделя Миячич за European Western Balkans.

Според него, в случай че обстановката не бъде позволена бързо, ще бъде мъчно да се резервира мирът в северните общини и по тази причина е нужна незабавна реакция на интернационалната общественост, " и то не на равнище известия, а съответни стъпки, които да стабилизират ситуацията на север ".

Мисията на Европейския съюз за върховенството на закона в Косово (EULEX) не е поела полицейските отговорности в Северно Косово, макар че тази седмица усили мобилните разследващи патрули в северната част на страната и поддържа тясна съгласуваност с косовската полиция и КФОР.

Какви са реакциите на интернационалната общественост?

Независимо от оценката, с която мнозина се съгласяват - че последните събития в Косово на процедура са отменили всичко, реализирано от Брюкселското съглашение - реакцията на интернационалната общественост наподобява по-снизходителна от предстоящото. Освен към този момент известните изказвания, призоваващи двете страни да се въздържат от повишение на напрежението, към момента не е препоръчан съответен проект или решение.

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел разяснява, че събитията в връзките сред Косово и Сърбия заплашват годините на упорита работа и всичко, реализирано в границите на разговора сред Белград и Прищина. В изказване, оповестено на 5 ноември, Борел приканва двете страни да се въздържат от всевъзможни едностранни дейности, които биха могли да доведат до в допълнение напрежение. Борел оцени, че отдръпването на сърбите от косовските институции не е решение на актуалните разногласия, и прикани Сърбия и сръбските представители да спазят уговорките си от разговора и да се върнат в косовските институции, в това число в полицията, правосъдната система и локалните администрации.

В същото време Прищина беше приканена да извърши неотложно отговорностите си, което значи да удължи процеса на пререгистрация на транспортните средства и да прекрати всевъзможни наказателни дейности против притежателите на регистрационни номера " КМ ". Прищина също по този начин е призована неотложно да предприеме стъпки за основаване на Съюз на сръбските общини (ССО). Подобни претенции бяха отправени и от представителите на Съединени американски щати в Сърбия и Косово, както и от американския делегат за разговор сред Косово и Сърбия Габриел Ескобар.

Драгиша Миячич споделя, че Европейски Съюз и Съединени американски щати са поискали от министър-председателя на Косово Албин Курти да не подхваща едностранни дейности, които не са координирани с интернационалните сътрудници, изключително такива, които могат да доведат до насилствени дейности и дестабилизация.

" Доверието и искреността на Европейски Съюз, Съединени американски щати и другите страни от Квинтата са сложени под въпрос, като се има поради, че Курти не се е съобразил с тези претенции. Ето за какво Европейски Съюз и Съединени американски щати би трябвало да операционализират изказванията си и посредством бърза реакция да предотвратят възможен спор в северната част на Косово, а по-късно да накарат договарящите страни да си сътрудничат и да се спогодят по противоречивите въпроси. Алтернативата е спорове, които няма да донесат нищо друго, с изключение на неприятности ", счита Миячич.

Независимо от настояванията на интернационалната общественост, министър-председателят на Косово съобщи, че процесът на пререгистрация продължава и че броят на издадените предизвестия е надхвърлил 900. Той добави, че издаването на санкции на всички, които не са минали към табели " РКС ", ще стартира на 21 ноември, както е планувано. На държавното съвещание, извършено в сряда, Курти съобщи, че казусът за сърбите не са решенията на косовското държавно управление, нито периодите, а натискът. " Техният проблем са бомбените атентати, палежите на коли и къщи, натискът и безкрайните закани от страна на тези, които имат проблем със закона ", сподели Курти.

По отношение на Съюза на сръбските общини, която е най-голямата спънка за двете страни в разговора от доста години, Курти съобщи, че е срещу основаването на такава " моноетническа " общественост.

Още един проблем за Курти сега е опозицията, която изисква цялостна съгласуваност на дейностите с интернационалните сътрудници, най-много със Съединените американски щати.

Междувременно на 9 ноември президентът на Сърбия Александър Вучич награди някогашния шеф Ненад Джурич на Областната дирекция на полицията в Северна Митровица и Александър Филипович, шеф на Регионалната оперативна работа на тази дирекция. Джурич беше награден с медал " За заслуги в региона на защитата и сигурността " първа степен, а Филипович - с медал " Милош Обилич " - Златен орден за смелост за отхвърли им да изпълнят решението на косовското държавно управление за пререгистрация на автомобилните номера.

Какви са последствията от отдръпването от институциите?

Както написа KoSSev.info, оставките на сръбските депутати биха могли да доведат до цялостно парализиране на косовския парламент, когато става въпрос за приемане на актове, за които се изисква болшинство от гласовете на депутатите от общностите, нямащи болшинство, според конституцията на Прищина.

Що се отнася до локалните управляващи, оставката на сръбските съветници ги квалифицира като нефункциониращи според Закона за локалното самоуправление в Прищина, тъй че е допустимо тези институции да бъдат разпуснати, след което да последват локални избори.

Драгиша Миячич споделя, че в случай че решението за овакантяване на институциите е дефинитивно, една от последствията от такова решение може да бъдат спорове сред жителите и полицията, каквито е имало в предишното.

" Ако това е краткотрайна мярка, тогава въпросът е какъв брой дълго ще продължи, т.е. какви условия би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да се върнат сърбите в институциите, и какъв брой време ще отнеме осъществяването на тези условия. Не е известно също по този начин дали връщането на сърбите назад в институциите ще бъде абсолютно, или ще има претенции от страна на държавното управление на Косово, които ще лимитират връщането на избрани лица, да вземем за пример полицейски чиновници, които са отказали да изпълнят заповедта ", споделя Миячич.

Според него идващите дни ще дадат някои отговори, само че колкото повече време минава, толкоз по-трудно ще бъде да се реши този въпрос по кротичък път. Той означи, че това изисква незабавна реакция от страна на интернационалната общественост, тъй като всеки ден носи нова неустановеност.

Миячич счита, че е належащо да се форсира процесът на реализиране на всеобхватно съглашение, защото всичко, което се случва, е разследване от обстоятелството, че разговорът продължава дълго и с течение на времето договарящите страни са все по-малко подготвени да изпълнят поетите преди този момент задължения.

" В момента най-важното е да се стабилизира обстановката в северната част на страната, с цел да няма спор сред локалното население и косовската полиция. В момента единственото решение е КФОР, най-малко краткотрайно, да забрани придвижването на специфичните полицейски сили на Косово в северните общини, а полицейските чиновници да се върнат на работа, с цел да извършват главните полицейски отговорности, до момента в който обстановката се позволи. Междувременно е належащо да се работи интензивно за реализиране на всеобхватно съглашение, което да реши въпроса с табелите и всички други открити въпроси сред Сърбия и Косово ", сподели Миячич.

Впечатлението е, че и Белград, и Прищина играят на правилото " всичко или нищо ". В този миг отстъплението от подхванатите стъпки може да има съществени последствия за вътрешната известност както на Вучич, по този начин и на Курти. Този факт понижава оптимизма на всички тези, които имат вяра, че решението на косовската рецесия може да пристигна бързо и елементарно. /БГНЕС

-------------------------------------

София Попович, European Western Balkans
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР