В събота през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността

...
В събота през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността
Коментари Харесай

Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевични бури

В събота през страната ще премине леден атмосферен фронт. Облачността и над източните региони ще се усили, ще е забележителна и на доста места ще има превалявания от дъжд. Локални, краткотрайно интензивни и обилни по количество ще са преваляванията денем в Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта против неделя – и в източната част на страната.

По прекосяването на фронта от запад на изток ще има и гръмотевици, показват от Национален институт по метеорология и хидрология. Обявен е оранжев код за интензивни превалявания в 10 области на Северна и Западна България, където се чакат количества дъжд от 35-65 mm. Жълт код за интензивни превалявания е разгласен в 13 области на Западна, Централна Южна България, както и североизточните региони. Там ще има превалявания от дъжд с количества от 20-35 mm.

В северозападните региони вятърът ще се ориентира от запад-северозапад ще е слаб до сдържан. В останалата част от страната ще е от юг-югозапад – сдържан, краткотрайно и мощен. Максималните температури ще са от 19°-20° в западните до 29°-30° в източните региони, в София – към 19°-20°.

В планините облачността и над източните региони ще се усили и ще е забележителна. На доста места ще има превалявания от дъжд, обилни денем в Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта против неделя – и в Източна. Ще има и гръмотевици. Вятърът в масивите в северозападната половина на страната ще се ориентира от северозапад ще е сдържан и силен; в източната и по високите елементи ще остане от юг-югозапад, ще е краткотрайно плевел. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 18 градуса, на 2000 метра – към 12, само че с прекосяването на студения атмосферен фронт ще се намаляват.

По Черноморието облачността ще се усили и след обяд ще е забележителна. Ще има и превалявания от дъжд, в обособени региони с гръмотевици, обилни – през нощта против неделя. Ще духа сдържан до мощен вятър от юг. Максималните температури ще бъдат 24-27 градуса. Варна – 26 градуса, Бургас – 27. Температурата на морската вода е 21-22 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР