В събота пред тълпа от 820 души в Единбург, Тексас,

...
В събота пред тълпа от 820 души в Единбург, Тексас,
Коментари Харесай

Кристин Синклер - футболистката с повече международни голове от Меси и Роналдо

В събота пред навалица от 820 души в Единбург, Тексас, се състоя нещо историческо, споделя CNN.

Кристин Синклер, наричана най-смъртоносния нападател във футбола, отбелязва втория си гол в мача и четвърти гол за Канада при успеха с 11-0 над " Сейнт Китс и Невис ".

И макар че не звучи изключително зрелищно, голът е незабравим, тъй като е 185-ия, изработен за страната ѝ. Това значи, че канадката към този момент е водач по интернационалните голове, маркирани както от мъже, по този начин и от дами.

Името на Синклер от дълго време е записано в книгите с върхове. Тя изпреварва футболни светила като Аби Вамбах и Миа Хам при дамите, и Кристиано Роналдо и Лионел Меси при мъжете.

 Кристин Синклер, голмайстор, нападател Канада

40-годишната канадка има късмет да добави още върхове към " портфолиото " си, повеждайки като капитан тима на Канада на Световното състезание по футбол за дами през 2023 година (FIFA Women`s World Cup), което се организира в Австралия и Нова Зеландия от 20 юли до 20 август. Изданието се провежда за девета поредна година и e с съвсем изцяло еднакъв формат като мъжкото международно състезание.

В тазгодишния шампионат, за първи път в историята на което и да било Световно състезание, хазаин е повече от една нация.

В допълнение, това издание е и първото, което включва разширения формат от 32 тима (от предходните 24), възпроизвеждайки същия формат, употребен за Световното състезание при мъжете от 1998 година до 2022 година

Така с идното присъединяване на Канада Кристин Синклер може да стане първият състезател (от двата пола), отбелязал гол на шест международни шампионати. Tя е вторият футболист, отбелязал гол на пет международни през 2019 година, откакто бразилката Марта (Виейра да Силва) направи това първа. Роналдо стана третият, изравнил достижението през 2022 година

Синклер се трансформира в най-младия състезател на Канада, когато дебютира на 16 години, а през днешния ден е на крачка от това да стане най-великия голмайстор във футбола.

 Кристин Синклер, златен олимпийски орден по футбол за тима на Канада

Това евентуално ще бъде последно Световно състезание за канадката, което надлежно е и последна опция да добави „ международен първенец “ към дългия си лист от достижения, който включва 3 олимпийски медала (1 златен и 2 бронзови), изиграни над 20 сезона за старши тима на Канада, 14 национални награди " Футболист на годината " и 7 номинации от FIFA за " Световен футболист на годината " при дамите.

,,Кристин Синклер е голмайстор "

Синклер е израснала в спортно семейство. Баща ѝ и чичо ѝ са някогашни играчи, първенци в аматьорския футбол. Баща ѝ Бил Синклер е бил в управителния съвет на националните шампионати в Канада.

Самата Кристин има добре завършено спортно минало, което включва баскетбол и бейзбол. Футбол играе от 4-годишна.

Тя е звездата на локалния учебен футболен тим. На 15-годишна възраст участва на мачовете от Световното състезание за дами през 1999 година в Портланд – третото издание на шампионата, считано за вододел за женския футбол като събитие с нараснала посещаемост и зрителска публика. На 16 година прави дебюта си на интернационалното съревнование Купа Алгавре, където отбелязва три гола.

 Кристин Синклер, Канада футбол

След като се концентрира върху футбола, Синклер става все по-силна, като разделя времето си в университета в Портланд сред спорта и ученето. Междувременно тя прави първите си набези на интернационалната сцена с тима на Канада под 20 години.

Кристин освен развива око за голове, като вкарва рекордните 110 гола за " Портланд Пилотс ", само че и открива ефикасен жанр на игра.

Нейната някогашна съотборничка Даяна Матисън разказва Синклер като,,динамичен състезател при започване на кариерата си - с игра, цялостна с придвижване, и сложни способи на тичане по игрището ". По-важното, което Матисън показва е, че Кристин Синклер е голмайстор.

„ Тя е измежду редките играчи, които откъдето и да получат топка, постоянно имат способността да вкарат. И то в задната част на мрежата, където го няма вратаря “, споделя Матисън.

През годините Синклер би трябвало да трансформира играта си, което значи изместване на фокуса от скоростта към контрола и позиционирането на топката.

Кенет Хайнер-Мьолер, някогашен управител и помощник-мениджър на женския народен тим на Канада, разяснява, че способността на Кристин да приспособява играта си сочи към най-голямата ѝ мощ: нейният мозък.

 Кристин Синклер - най-смъртоносния нападател във футбола с повече интернационалните голове от Меси и Роналдо

„ Движението ѝ е като учебник “, уверен е Хайнер-Мьолер. „ Движенията ѝ за мен са ненадминати. Не съм виждал някой с сходна дарба да бъде на вярната позиция в точното време, без да е в засада и всички останали спънки. ”

Даяна Матисън акцентира какъв брой по-лесно е било да прави работата си като атакуващ полузащитник с уменията на Синклер в тима.

Хайнер-Мьолер обаче (макар признаващ очевидните изгоди от съществуването на гибелен нападател в тима си) споделя, че това идва със своите дефекти.

„ Толкова доста е сложено на плещите ѝ, само че и към нея “, споделя той.

„ Тази причина беше разрушена по-късно. Много умели и по-млади играчи влязоха в тима и към този момент не всичко беше на Кристин. Другите играчи имаха еднакъв късмет да допринесат за триумфа. Имаше фаза от сред 6 и 10 месеца, когато в реалност всичко зависеше от нея, само че последователно качеството на останалите играчи се усъвършенства и по-късно беше по-лесно. ", добавя треньорът.

„ Да имаш състезател като Кристин в никакъв случай не би трябвало да е минус. Когато си потегли, неналичието ѝ се усети доста мощно. “

Трансформация в историята на футбола

Канада не е известна като футболна нация, само че идването на Синклер в националния тим съответствува с най-успешния интервал на страната.

Канадците приключват четвърти на Световното състезание през 2003 година Тогава Кристин вкарва три гола, а по-късно донася два поредни бронзови медала от Олимпийските игри през 2012 година и 2016 година

Синклер записва името си в спортната история на Канада, когато извежда тима до триумфалния златен орден на Летните игри в Токио през 2020 година, с победи над мощните Бразилия, Съединени американски щати и Швеция.

 Световно състезание по футбол за дами 2023 година, Кристин Синклер

Сега със Световно състезание пред нея, тя има опцията да затвърди наследството си като един от най-трансформиращите играчи в историята на футбола.

Хайнер-Мьолер и Матисън считат, че няма причина Синклер да не може да изведе Канада до славата. Класирането до елиминационния кръг обаче към момента не е обезпечено. Прогресът зависи от последния мач от груповата фаза против домакина Австралия в понеделник.

„ Те могат да бъдат кандидати за купата. Мисля, че най-големият предходник на триумфа е предходният триумф. Те са носителите на купата от последния огромен шампионат. ", споделя Мьолер.

„ Полезно е, че Канада идва с мисленето и със знанието на сполучлив тим в международния футбол. Смятам, че ще се задържат във финалната четворка. Ако не стигнат до там, знам, че ще бъдат разочаровани. ", приключва Мьолер.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР