В събота на седящ протест пред Министерския съвет с искане

...
В събота на седящ протест пред Министерския съвет с искане
Коментари Харесай

Уикенд новини: Регистрираните болни с коронавирус намаляват; Мая Манолова се готви за избори

В събота на " седящ митинг " пред Министерския съвет с искане за оставка на държавното управление водачът на гражданската платформа " Изправи се.БГ " Мая Манолова разгласи, че ще се яви на идващите парламентарни избори.

© Юлия Лазарова Изминалите три почивни дни могат да се дефинират като първи по-туристически уикенд за България след началото на коронакризата - доста хора се възползваха, че понеделник е неработен, и пътуваха из страната. Пак поради противоепидемичните ограничения за първи път от години празникът на българската просвета и култура и на славянската книжовност се честваше без обичайните шествия. Нямаше и балове на завършващите междинното си обучение.

Това не попречи на политиците да се изявят - неуспелият кандидат-кмет на София и някогашен омбудсман Мая Манолова даде поръчка, че ще се яви на идващите парламентарни избори, водачът на един от дребните съдружни сътрудници на държавното управление Валери Симеонов разгласи, че след удара върху хазартния необут Васил Божков е ред на петролния картел и уточни поименно някогашния изпълнителен шеф на " Лукойл " Валентин Златев, а министър председателят Бойко Борисов продължи фейсбук сериала от джипа.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В следващия епизод той посети Пазарджик и смолянски села, придружаван от министъра на образованието Красимир Вълчев и на финансите Владислав Горанов. По време на обиколките се разбра, че съгласно Борисов намаляването на Данък добавена стойност за заведенията за хранене е безспорна неточност, само че ще се одобри, както и че няма да уволнява Горанов поради инакомислие. Премиерът даже го накара да похвали по-ниската ставка за книгите, а кметът на Пазарджик Тодор Попов съобщи във връзка последните кавги към министъра, че " всички сме къпани с хладка вода, само че Влади се оправя извънредно сполучливо " и изиска " малко съпортче " от 1.5 млн. лева за градеж на спортна зала в града.

Изложба пред Руcкия културнo-инфoрмaциoнeн цeнтър в Coфия, пocвeтeнa нa 24 мaй пък беше разчетена като нова провокация към България. Учени се възмутиха, че Руcия зaличaвa страната ни oт заслугата й за писмеността, защото на дeceтинa пaнa ca пoдрeдeни ръкoпиcи, прocлeдявaщи иcтoриятa нa писмеността, нo никъдe в тях не ce cпoмeнaвa принoca нa Бългaрия зa тoвa.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ БЪЛГАРИЯ...

Мая Манолова разгласи, че ще се яви на идващите парламентарни избори

Бившият омбудсман и народен представител от Българска социалистическа партия Мая Манолова съобщи, че ще се яви на идващите парламентарни избори. Това стана по време на митинг против държавното управление, проведен от придвижването й " Изправи.се " и майките на деца с увреждания от Национална гражданска самодейност " Системата ни убива ". Подкрепа за придвижването й дават и от партии Волт и ДБГ. Манолова показа и " икономическа пътна карта за бързо възобновяване на работните места и икономическо възкръсване на България в идващите 19 месеца " на стойност от най-малко 2.5 милиарда лева .

Регистрираните заболели с ковид понижават

За пръв път от следенето на болестта в България броят на излекуваните от ковид надвишава броя на новоконстатираните случаи на седмична база като в понеделник има единствено 6 нови регистрирани случая за последното денонощие, стана ясно от постоянния брифинг на доцент Димо Димов от Националния действен щаб. Математикът на НОЩ проф. Николай Витанов пък разгласи пред BTV, че разпространяването на болестта в България е в предпоследната фаза за този сезон и скоро може да се стигне до изхода, на който написа " Край на здравната част за този сезон ".

Валери Симеонов: След Божков е ред на Златев

Първите тежки удари против олигархията към този момент са факт, разбиването на срастването на крупния монопол с политическата власт, съобщи водачът на НФСБ Валери Симеонов пред БНР. Според него п ървият случай е бил ударът върху хазартната империя на Васил Божков, а в този момент се нанасял " втори удар върху открит монопол и картел ". " След Васил Божков идва времето на Валентин Златев ", предсказа още Симеонов и даде поръчка, да чакаме и " трети удар " .

Варненски публицист бе открит мъртъв

Варненският публицист Георги Александров е бе открит мъртъв в петък слетобед. Тялото му е било открито в региона на скъсаната канализационна тръба във Варненскоро езеро като повода за гибелта е удавяне. Полицията и прокуратурата оповестиха, че се работи по две съществени версии - самоубийство или нещаствен случай.

...И ОТ СВЕТА

Гърция отваря заведенията


В понеделник отвориха кафенета и заведения за хранене в Гърция като и там работят единствено откритите им елементи , свободен е и достъпът до всички острови. Туристическият сезон в южната ни съседка стартира публично на 15 юни, когато ще стартират да се движат всички фериботи. Собствениците на къмпинги на Халкидики оповестяват, че към този момент всеобщо получават резервации от български и румънски туристи .

Пандемията е повлияла по-негативно на младежите в Европейски Съюз

Хората в Европейски Съюз на възраст сред 18-34 години е по-вероятно да се усещат депресирани, самотни и тревожни от тези на 35 и повече години. По-младите демонстрират по-ниски равнища на резистентност при справяне с проблеми и доста понижаване на удовлетвореността от живота спрямо интервала преди пандемията на COVID-19. Традиционно младежите регистрират по-високо богатство и задоволеност от живота спрямо по-възрастните възрастови групи - тази наклонност е обърната от финансовата рецесия и в този момент наподобява доста се изостря, разясняват от Eurofund, които са изготвили допитването.

Започна процесът против Нетаняху

За първи път в историята на Израел настоящ министър председател се изправи пред съда. Каращият пети мандат отпред на страната Бенямин Нетаняху има няколко обвинявания, измежду тях - корупция и корист с доверие . В понеделник той се яви пред районно съдилище в Ерусалим и разгласи пред телевизионните камери, че обвиняванията са съшити с бели конци.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия публично обявиха, че са срещу проекта на Ангела Меркел и Еманюел Макрон за фонд за възобновяване от ковид на стойност 500 милиарда евро, които да се отпускат безплатно. Четирите " спестовни " страни избират това да става посредством заеми. Четирите страни желаят още фондът да е краткотраен и еднократен, като срокът му на деяние да е 2 години. Предложението на Париж и Берлин е Европейска комисия да вземе заем от пазарите от името на Европейски Съюз и да ги похарчи като допълнение към седемгодишния бюджет, който към този момент наближава 1 трлн. евро. На 27 май Европейска комисия би трябвало да показа бюджета, за който след това да договаря със Съвета на Европейски Съюз и Европарламента.

Аржентина банкрутира по държавния си дълг за девети път в своята история. В петък тя не съумя да извърши заплащане на лихви по облигации на стойност към 500 млн. $. Това се случва за трети път през последните 20 години на третата по величина стопанска система в Латинска Америка, откакто държавното управление на националистическия президент Алберто Фернандес не съумя да реализира договорка с облигационерите за преструктуриране на към 65 милиарда $ външен дълг. Пандемията в допълнение утежни стопанската система и обезцени локалната валута.

Германският показател на бизнес климата Ifo се усъвършенства през май спрямо април и се повишава до 79.5 точки. Въпреки, че фирмите още веднъж правят оценка настоящето си състояние като малко по-лошо, упованията им за идващите месеци се усъвършенстват доста. Индексът на бизнес климата в промишлеността се повишава доста като това се дължи на подобряващите се упования на фирмите.

Финансовият министър на Англия Риши Сунак е одобрил проект за избавяне на стратегически значими компании , заяви в понеделник " Ройтерс ". Той е наименуван " Проект Бреза " и включва опцията " при изключителни условия, когато жизненоспособна компания е изчерпала всички варианти и нейният неуспех би навредил непропорционално на английската стопанска система да можем да помислим да я подкрепим от последна инстанция ", е съобщил приказвал на ведомството пред организацията. " Файнешънъл таймс " твърди, че страната ще може да купува акции в решаващи бизнеси, които са изправени пред съществени финансови проблеми поради пандемията от ковид.

СНИМКА НА УИКЕНДА
Баловете на зрелостниците бяха анулирани, само че зрелостници от София честваха по различен метод. На 233 май те се събрахапред храм " Св. Александър Невски ", само че бяха разгонени от полицията, се реалокираха пред Националния исторически музей.

Фотограф: Юлия Лазарова

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Отварят детските градини

Детските ясли и градини стартират последователно да отварят в разнообразни градове от страната с апел родителите да не пускат децата си, в случай че имат опция да продължат да гледат у дома. От 26 май стартират работа детските заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас и други градове, а в някои обитаеми места началната дата за работа е 1 юни. Яслите и градините ще работят при нова организация, при която децата в групите би трябвало да бъдат по-малко, ще се прави стерилизация по няколко пъти на ден и ще се прекарва повече време навън. Предварителните упования на просветителното министерство са към половината родители да заведат децата си на ясла и градина.

На 30 май страната ще разгласи понижените такси за плажните концесии

До 25 май всички концесионери и наематели на плажове би трябвало да предложат на туристическото министерство сезонните цени на чадърите и шезлонги, а в период до 30 май- то да им даде новата по-ниска концесионна такса. Промяната идва с последните ремонти в ограниченията след края на изключителното състояние, в които беше посочено, че стопаните на морски линии би трябвало да понижат най-малко с 50% цените на предлаганите шезлонги и чадъри против реципрочно понижаване на дължимата такса към страната. Макар интензивният сезон да се чака да стартира през юли през актуалната година, линиите по крайбрежието би трябвало да бъдат готови до 1 юни.

Енергийният регулатор ще разиска цената на газа за юни

В сряда Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще организира намерено съвещание за цената на природния газ през юни. Общественият снабдител " Булгаргаз " предлага синьото гориво да коства 21.97 лева./мВтч без цената за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Ако КЕВР утвърди това предложение цената на природния газ ще се намали с 1.70% по отношение на май. В този случай смяна на парното и топлата вода няма да има.

ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

Вероятно сте очаквали, че времето ще тече доста постепенно и трудно в обществената изолираност, само че поглеждайки към отминалите два месеца може би откривате, че в противен случай - времето като че ли е отлетяло извънредно бързо. Не сте единствените - BBC изяснява парадокса за какво времето тече толкоз бързо под карантина.

Въпреки че някои кина отвориха, домшаното кино още дълго ще бъде пожеланото развлечение. Ето какво забавно и прелестно можете да видите по Netflix.

А тук можете да прочетете фрагмент от последната книга на световноизвестния политолог Иван Кръстев " Утре ли е към този момент? ". Тя ще излезе на 28 май по едно и също време в 19 страни, в това число в България е на 28 май.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР