В събота Московският и на цяла Русия патриарх Кирил е

...
В събота Московският и на цяла Русия патриарх Кирил е
Коментари Харесай

Московският патриарх Кирил търси съдействие от света за Печорската лавра

В събота Московският и на цяла Русия патриарх Кирил е изпратил обръщение до религиозните и политическите водачи по света, в които ги приканва да не разрешават на украинските управляващи да изгонят монасите на от Печерската лавра в Киев.

Призивът е изпратен до главите на поместните православни църкви, папа Франциск, главата на Англиканската общественост, архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби, генералните секретари на Организация на обединените нации и ОССЕ Антониу Гутериш и Хелга Мария Шмид, генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич и други религиозни и политически водачи.

В фрагменти от посланието, които са оповестени на уеб страницата на Руската православна черква, патриархът показва, че това решение е било предшествано от поредност от напън върху монашеската общественост на Киевската печерска лавра, в това число " унизителни обиски ", отменяне на съглашението с манастира за потребление на двете му най-големи църкви и клеветническа акция с присъединяване на държавните медии.

Патриарх Кирил категорично загатва, че ултиматумът на държавните управляващи към Киевско-Печерската лавра, оповестен от украинските медии, " притегля вниманието с неналичието на задоволителна правна аргументация ".

" Жалко е, че до момента в който украинското държавно управление заявява своята обвързаност към демократичните правила, европейския път на развиване и зачитането на човешките права и свободи, през днешния ден тези права и свободи се потъпкват по най-нагъл метод ", акцентира патриархът.

Той приканва религиозните водачи и представителите на интернационалните организации да " положат всички старания, с цел да предотвратят насилственото затваряне на манастира, което ще наруши правата на милиони украински вярващи на независимост на вероизповеданието, обезпечени от Конституцията на Украйна, както и от такива документи като Устава на Организация на обединените нации , Всеобщата декларация за правата на индивида, Декларацията за унищожаване на всички форми на непоносимост и дискриминация, учредени на вяра или убеждения, и доста други актове с интернационално значение ".

Украинска държавна институция - Национален исторически резерват " Печорска лавра " в Киев - взе решение дефинитивно да изгони от Лаврата Украинската православна черква, която е под шапката на Московската патриаршия. Беше даден период до 29 март.

УПЦ, макар всичките си старания да се отдели от Руската черква имиджово, към момента свързва доста украинци с Москва.

Преди това на Украинската православна черква, която отстрани споменаването на Московската патриаршия от формалното си име още при започване на войната, само че резервира каноничните си връзки с нея, беше неразрешено да употребява храмовете на Горната Лавра. С последното решение църквата е изгонена от цялата територия на античния киевски манастир.

От официална позиция всичко е повече или по-малко ясно. Манастирът на Украинската православна черква, която до неотдавна се наричаше " Московска патриаршия ", употребява античните пространства на Лаврата въз основа на контракт за наем, подписан при президента Виктор Янукович през 2013 година При сегашния президент Владимир Зеленски се оказа, че манастирът нарушава изискванията на това съглашение. Бяха направени и няколко акции от службите за сигурност, при които бяха открити проруска пропагандна литература, само че и паспорти от руско време. Това даде и официално право страната да приключи контракта.

Представител на Украинската православна черква съобщи пред Би Би Си, че счита решението на държавния запас на Киевската печерска лавра дефинитивно, само че и противоречащо на закона.

Московската патриаршия назова решението за изселване на манастира на църквата, която е на нейно канонично послушание, " разцвет на беззаконието " против украинските енориаши на църквата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР