В събота жителите на община Кюстендил ще гласуват дали да

...
В събота жителите на община Кюстендил ще гласуват дали да
Коментари Харесай

Кюстендил решава с референдум дали да се увеличат местните данъци

В събота жителите на община Кюстендил ще гласоподават дали да се увеличи налога на недвижимите парцели от 1,4 промила на 1,9 промила годишно, както и да се вдигне такса битови боклуци за град Кюстендил от 1,4 на 1,9.

Местното публично допитване ще се състои от 08.00 до 18.00 часа, в секции навън, в дворовете на образователните заведения и местата, където нормално се гласоподава.

Предвижда се разкриването на 87 секции. Урни ще бъдат сложени и в селата в община Кюстендил, където питането е за смяна на локалните налози и такси, както и такса боклук от 1,9 на 3,9 промила.

Според изчисленията на Общината, нарастването приблизително ще бъде с 11 лева годишно - за налог здания, и с 18 лева - за такса боклук. При по този начин оферти размер на ставките върху недвижимите парцели, общината чака приходи с повече от 610 хиляди лв. годишно.

Данъците в община Кюстендил не са променяни от 2007 година.

На фона на увеличаващите се енергийни разноски нашите доходи не се усилват. Ние от дълго време постигнахме потенциала от лични доходи, които Общината може да събере с всичките ограничения, които прилагаме, обясниха от администрацията.

Както е известно сравнителни ниските налози на недвижимата благосъстоятелност са измежду аргументите у нас към 40% от жилищата да са с „ тъмни прозорци “ – т.е. да не вземат участие в пазара на продажби или на наеми.

В края на септември сходно допитване се организира в Швейцария. Тогава 65% от гласувалите отхвърлиха предлагането да се вкара налог върху дивидентите, наемите и акциите, с който трябваше да бъдат в допълнение обложени най-богатите в страната.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР