В събота Индонезия призова финансовите лидери на Г-20 да останат

...
В събота Индонезия призова финансовите лидери на Г-20 да останат
Коментари Харесай

Страните от Г-20 са разделени заради войната в Украйна

В събота Индонезия прикани финансовите водачи на Г-20 да останат фокусирани върху задачите си за световно икономическо възобновяване, само че източници споделиха, че срещата в Бали евентуално ще завърши без публично официално съобщение, защото войната в Украйна продължава да разделя групата, предава Ройтерс, представена от News.bg

Индонезийският министър на финансите Шри Муляни Индравати, която е хазаин на двудневното събитие, се чака вместо това да излезе с изказване на ръководителя, обобщаващо събитията от срещата, споделиха източници, осведомени с въпроса.

Високопоставени западни чиновници, в това число министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън и канадският министър на финансите Кристия Фрийланд, в петък осъдиха войната и разкритикуваха съветските чиновници за големите стопански последствия, породени от войната.

Украинският финансов министър Сергей Марченко, който се обърна виртуално към срещата, прикани за "по-строги целенасочени наказания " против Русия за нейното навлизане в Украйна. Това, което Кремъл назовава "специална военна интервенция ", засенчи последните срещи на Г-20, в това число срещата на външните министри предходната седмица.

"Важно е да останем фокусирани върху това, което сме възнамерявали да реализираме тази година, защото това също ще изпрати позитивно обръщение към международната общественост по отношение на ролята и напъните на Г-20 за поддръжка на световното възобновяване ", сподели шефът на индонезийската централна банка Пери Варджио, откривайки втория ден от срещите.

Западните страни постановиха строги наказания на Русия и я упрекнаха във военни закононарушения в Украйна, което Москва отхвърли. Други страни от Г-20, в това число Китай, Индия и Южна Африка, обаче останаха тихи и не заеха твърда позиция.

"Намираме се в безотговорен миг в международната стопанска система, когато Г-20 е неподвижен от войната на Путин, а Г-7 не е в положение да управлява световните публични богатства ", сподели Кевин Галахър, който оглавява Центъра за световна политика за развиване в Бостънския университет.

Шри Муляни се надяваше, че делегатите на срещата тази седмица ще могат взаимно да се оправят с възходящите цени на суровините, ескалиращата рецесия с продоволствената сигурност и страничните резултати върху способността на страните с ниски приходи да изплащат задълженията си.

Членовете на Г-20 изглеждаха обединени при започване на пандемията, само че самодейностите за намаляване на шока за мощно задлъжнелите небогати страни не съумяха да дадат обилни резултати.

Посланикът на Съединени американски щати в Япония Рам Емануел сподели пред кореспонденти тази седмица, че неналичието на бистрота в заемите на Китай за разрастващите се страни е "основен фокус на съгласуваност " сред Съединените щати и Япония, които вземат участие в инфраструктурния напън на Г-7 за противопоставяне на китайската самодейност "Един пояс, веднъж ".

Емануел сподели, че кредитирането от Китай е предизвикало проблеми в Шри Ланка, Пакистан и други страни.

"Има модел. Където виждаме отпечатъка на Китай, имаме страни, които са финансово и стопански освен подвластни, само че и в гибелен капан ", сподели той.

Западните страни притискат Китай да преструктурира тези дългови контракти и да трансформира ролята си в "страна, която способства за сътрудниците си, а не ги слага в задлъжнялост и иго ", добави той.

Г-20 в събота ще разиска финансовата непоклатимост след пандемията, криптоактивите и финансовите опасности, свързани с климата, наред с други тематики.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР